Stichting AAP luidt noodklok over handel in exotische dieren

ALMERE • Ma 5 augustus 2019 | 8:29 • Maandag 5 augustus 2019 | 8:29

Stichting AAP in Almere luidt de noodklok over handel in exotische dieren. De overheid probeert die handel al jaren aan banden te leggen. Directeur David van Gennep van Stichting AAP zei maandagochtend op BNR Nieuwsradio dat er alsnog van alles aangeboden wordt.

Volgens Van Gennep groeit de handel omdat mensen steeds vaker een bijzonder huisdier willen hebben. Handelaren spelen in op de groeiende vraag. Stichting AAP heeft binnen drie maanden 53 exotische diersoorten gezien die aangeboden worden op onder meer Facebook en Marktplaats.

Veel alpaca's
Volgens AAP worden hybride katten als de savannah en de bengaalkat vaak aangeboden. Daarnaast zag de stichting veel alpaca's voorbijkomen, en ook eekhoorns. Dat klinkt niet heel exotisch, maar een eekhoorn is volgens Van Gennep niet geschikt als huisdier. "Ze zijn heel stressgevoelig. Als je zo'n beestje koopt wordt het binnen de kortste keren een neuroot. Dit zijn geen dieren die in een kooi een leuk leven hebben", aldus de directeur.

Andere dieren die in drie maanden tijd werden aangeboden waren de steppenzebra, de bruinkopslingeraap, de capucijnaap, de dwergzijde-aap, de tenrec, bennet-wallabies en parma-wallabies, de jak en de dromedaris. Een aantal van deze dieren is momenteel al verboden op basis van de Regeling Natuurbescherming.

'Regelgeving is niet op orde'
Volgens Van Gennep is de regelgeving over de handel in exoten niet op orde. Hij hoopt dat er een "positieflijst" komt. Hierop zouden dieren moeten staan die voor iedereen goed te houden zijn, makkelijk verzorgd kunnen worden en die veilig kunnen leven bij mensen thuis.

Minister Carola Schouten werkt aan zo'n lijst. Maar eerdere inspanningen om tot een positieflijst te komen zouden in Nederland telkens zijn gestrand. Eind 2017 gebeurde dat voor het laatst. Destijds omdat de rechter bepaalde dat de lijst niet via een onafhankelijke beoordeling tot stand was gekomen. Volgens AAP is zo'n positieflijst in België en Luxemburg wel in korte tijd tot stand gekomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel