Vijftig damherten Horsterwold worden afgeschoten

ZEEWOLDE • Do 8 augustus 2019 | 10:41 • Donderdag 8 augustus 2019 | 10:41

De Faunabeheereenheid Flevoland is begonnen met het afschieten van damherten in het Horsterwold in Zeewolde. De faunabeheerders gaan minimaal vijftig herten doden, zo laat een woordvoerder van de stichting weten. De provincie heeft een ontheffing gegeven voor het schieten van de dieren.

Het aantal damherten in het gebied is de afgelopen jaren hard gegroeid. Vorig jaar werden 250 herten geteld, maar volgens berekeningen van Faunabeheer kan het aantal ook twee keer zo groot zijn. De dieren wijken ook uit naar het aangrenzende Hulkesteinse bos.

Afschieten is nodig, omdat de herten jonge boompjes opeten. Volgens Faunabeheer is er al voor meer dan 100.000 euro schade veroorzaakt door de dieren. Het bos heeft nieuwe bomen gekregen omdat essen en populieren zijn gekapt. Als de herten de jonge bomen blijven opeten komt er geen nieuw bos op de kale vlakten, stelt Faunabeheer. Daarom moet het aantal damherten worden teruggebracht tot zo'n tweehonderd. Dat kan alleen door afschieten. Anticonceptie of herplaatsen van de herten is volgens de provincie niet mogelijk.

Een andere reden om de herten af te schieten is de verkeersveiligheid. Dit jaar zijn al negen dieren aangereden, evenveel als in heel 2018. Zonder maatregelen verwachten de faunabeheerders dat het aantal ongelukken uit komt op meer dan vijftien.

Donderdag raakten op de Spiekweg twee auto's zwaarbeschadigd door een aanrijding met een damhert. Het dier heeft de aanrijding niet overleefd.

Illegaal uitgezet
Uit de ontheffing om tussen 1 augustus en 15 maart te mogen jagen, blijkt dat de herten in 2007 illegaal zijn uitgezet door onbekenden. Toen werden er twintig dieren geteld. De roedel is sindsdien verwilderd.

De komende tijd wordt door faunabeheer voornamelijk op hindes geschoten. De roedel kent te veel vrouwtjes, waardoor uitbreiding nog sneller gaat. De dode dieren komen beschikbaar voor de consumptie.

Staatsbosbeheer is eigenaar van het gebied. Volgens een woordvoerder worden er op dit moment alleen af en toe herten gedood, maar is er van afschieten op grote schaal nog geen sprake.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel