Vijftig damherten Horsterwold worden afgeschoten

ZEEWOLDE • Do 8 augustus 2019 | 10:41 • Donderdag 8 augustus 2019 | 10:41

De Faunabeheereenheid Flevoland is begonnen met het afschieten van damherten in het Horsterwold in Zeewolde. De faunabeheerders gaan minimaal vijftig herten doden, zo laat een woordvoerder van de stichting weten. De provincie heeft een ontheffing gegeven voor het schieten van de dieren.

Het aantal damherten in het gebied is de afgelopen jaren hard gegroeid. Vorig jaar werden 250 herten geteld, maar volgens berekeningen van Faunabeheer kan het aantal ook twee keer zo groot zijn. De dieren wijken ook uit naar het aangrenzende Hulkesteinse bos.

Afschieten is nodig, omdat de herten jonge boompjes opeten. Volgens Faunabeheer is er al voor meer dan 100.000 euro schade veroorzaakt door de dieren. Het bos heeft nieuwe bomen gekregen omdat essen en populieren zijn gekapt. Als de herten de jonge bomen blijven opeten komt er geen nieuw bos op de kale vlakten, stelt Faunabeheer. Daarom moet het aantal damherten worden teruggebracht tot zo'n tweehonderd. Dat kan alleen door afschieten. Anticonceptie of herplaatsen van de herten is volgens de provincie niet mogelijk.

Een andere reden om de herten af te schieten is de verkeersveiligheid. Dit jaar zijn al negen dieren aangereden, evenveel als in heel 2018. Zonder maatregelen verwachten de faunabeheerders dat het aantal ongelukken uit komt op meer dan vijftien.

Donderdag raakten op de Spiekweg twee auto's zwaarbeschadigd door een aanrijding met een damhert. Het dier heeft de aanrijding niet overleefd.

Illegaal uitgezet
Uit de ontheffing om tussen 1 augustus en 15 maart te mogen jagen, blijkt dat de herten in 2007 illegaal zijn uitgezet door onbekenden. Toen werden er twintig dieren geteld. De roedel is sindsdien verwilderd.

De komende tijd wordt door faunabeheer voornamelijk op hindes geschoten. De roedel kent te veel vrouwtjes, waardoor uitbreiding nog sneller gaat. De dode dieren komen beschikbaar voor de consumptie.

Staatsbosbeheer is eigenaar van het gebied. Volgens een woordvoerder worden er op dit moment alleen af en toe herten gedood, maar is er van afschieten op grote schaal nog geen sprake.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (22)

 • Simon

    Za 10 augustus Zaterdag 10 augustus

  Jij snapt er duidelijk niets van. Ten eerste zijn ze niet te vangen en ten tweede levert het proberen te veel stress op.
  Dat komt de smaak niet ten goede...

  reageer
 • Cees Syb.

    Vr 9 augustus Vrijdag 9 augustus

  De damherten zijn jaren geleden door onze jagersvereniging in Belgische hertenkampen opgekocht en in de bossen rond Zeewolde losgelaten, om de “natuurlijke overloop” van de Oostvaardersplassen naar de Veluwe aan te tonen. Zo werden er ook eilandjes in het Wolderwijd aangelegd, als rustgebied voor het wild, :aar geen ree een voet aan wal gezet heeft. Geen sporen te vinden. Nu vreten de damherten de jonge bomen op. Dit doen ze omdat ze honger hebben en de hekken het hen onmogelijk maakt gras te vreten. Het laten afschieten door de jagersvereniging is precies wat de willen. Laat gewoon de veroorzaker opdraaien voor het herstel van het bos : DE JAGERSVERENIGING

  reageer
 • Cindy-Lou

    Zo 11 augustus Zondag 11 augustus

  Dan mogen ze de kosten ook maar bij deze jagersvereniging neerleggen. Wie haalt dit nu in zijn hoofd om illegaal dieren uit te zetten. En nog wel onder het mom over het natuurlijke overloop. Aan mijn hoela, dan kunnen we lekker voor ons plezier gaan jagen. Weet je wel wat dat allemaal kost al dat nieuwe aanplanten? Echt te gek voor woorden. 😡😡😡

 • Rudi

    Vr 9 augustus Vrijdag 9 augustus

  Als er teveel herten zijn moet het gereguleerd worden. Het afschieten snap ik niet zo. Ik denk dat er een stuk meer begrip zou zijn als ze gewoon in een grote vangkooi gedreven konden worden en net als al het andere vee in Nederland naar de slagerij gaan en daar hun laatste adem uitblazen. Maar het levert teveel stress op schijnt om ze te vangen

  reageer
 • Rob

    Vr 9 augustus Vrijdag 9 augustus

  Gewoon afschieten is de meest humane vorm van het wildbestand op niveau te houden en gaat zoal door de eeuwen heen. Doe je dat niet dan heb je er volgend jaar 375 en is er geen voedsel meer genoeg en dan is er weer een heel ander verhaal, denk aan het gezeur in de Oostvaardersplassen met al die actiegroepen die we zeker niet willen in Zeewolde die rotzooi komen trappen.

 • Flevoburger

    Vr 9 augustus Vrijdag 9 augustus

  Wat denk je wat "humaner" is?

  Beesten die hun hele even in de vrije natuur hebben geleefd, van nature een soort van angst hebben voor mensen. Die gaan we vangen, in de vrachtwagen naar het slachthuis en hoppa...

  Of ze staan ergens rustig in hun eigen leefomgeving en ineens gaat gewoon het licht uit?
  De kogel gaat sneller dan het geluid......
  Zouden alle dieren die wij voor (over) consumptie zo aan hun einde komen dan zou er een stuk minder dierenleed zijn.

  Maar ja dan moet je als "activist" natuurlijk wel weer op zoek gaan naar een andere actiegroep om ergens flink tegenaan te trappen. .........

 • Piet

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Je hoort het in het interview, SBB wil geld verdienen, dieren niet zo belangrijk , als het dan alleen om het geld te doen, ruim dan alles op , geld verdienen en wilde natuur gaan niet samen.

  reageer
 • Poldermens

    Vr 9 augustus Vrijdag 9 augustus

  Piet, heb je enig idee hoe hoog de boete is die jij moet betalen als je er eentje aangereden hebt?

 • Cindy-lou

    Vr 9 augustus Vrijdag 9 augustus

  Nee, goed luisteren, al die bomen kopen en aanplanten kost geld. Ze willen er niet aan verdienen. Het verstandigste is denk ik om tijdelijk op zo’n veld een groot hoog genoeg hek omheen te plaatsen totdat de bomen groot genoeg zijn om het te overleven, misschien tijdelijk niet zo’n fraai gezicht, maar het bespaart een hoop kosten om nieuwe bomen te planten. Lekker makkelijk om de SBB weer af te zeiken. Weet je wel wat onderhoud can natuurgebieden kost? Ik denk meer dan jou jaarsalaris. Wees blij dat ze proberen om weer bomen terug te plaatsen na die essentakkensterfte. Als zo’n tak op iemand terecht komt is het ook weer niet goed. Laat deze mensen hun werk gewoon doen. Zij hebben er voor geleerd.

 • Jort

    Vr 9 augustus Vrijdag 9 augustus

  Piet,
  Als deze overlast veroorzakers toch weg geschoten worden, ja dan verdienen ze er nog wat aan door het vlees te verkopen. Win-win situatie noemen ze dat. En in NL is er bijna geen (ver) wilderde natuur meer! Alles is door mensen aangelegd en wordt door instanties onderhouden. Dus het niet om het geld te doen.

 • Boer Harms

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Goede zaak. Iedereen die daar in de schemer wel eens rijdt weet dat er gigantisch veel herten zitten.

  reageer
 • Jort

    Vr 9 augustus Vrijdag 9 augustus

  En ook dat als je er 1 op je auto krijgt de schade niet is te overzien! Elke dag / avond en nacht is het raak op vele wegen langs de bossen.

 • laat alle reacties zien
 • Harrie

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Ik hoop dat ze van deze "arme snuitjes" weer lekkere biefstuk maken.

  reageer
 • Rinus Rooyakkers

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Een damhertje schieten is natuurlijk een leuke trofee voor de jager. De hertjes zijn door onbekenden uitgezet. Het is bekend dat jagers fazanten fokken en uitzetten om er vervolgens op te kunnen jagen. Hier misschien ook gebeurd?

  De jagers stellen vast hoeveel schade er is. Hoe meer schade des te groter de kans op ontheffing om te mogen schieten. €100.000 is dan een mooi bedrag. Het zijn ook de jagers die de omvang van de wildstand vaststellen of, zoals in dit geval "berekenen". Daar komt geen bioloog aan te pas. Hoe hoger het aantal, des te meer er geschoten mag worden.

  De ontheffing wordt verleend door de provincie door mensen die vaak zelf jager zijn of er ander belang bij hebben.

  reageer
 • Cindy-lou

    Vr 9 augustus Vrijdag 9 augustus

  Tuurlijk, zucht, 🙄🙄

 • Lelystad...

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Tuurlijk..........................

 • Bergerac

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  De jagers stellen de schade niet vast, dat doen andere instanties.

 • Jort

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Eigenlijk is het heel eenvoudig. Zieke bomen moeten worden gerooid omdat er anders bijvoorbeeld mensen gewond kunnen raken als ze in het bos lopen. Dan zijn de rapen weer gaar en wordt SBB weer gemaand om deze zieke en zwakke bomen te rooien. En daar worden nu dus nieuwe jonge aanplant voor neergezet. Er waren nog geen herten in dit gedeelte van Horsterwold. Deze dieren vreten de jonge aanplant op, dus geen nieuwe boompjes. Krijgen we de boompjesfluisteraars weer hier met commentaar waarom er geen nieuwe bomen komen....
  Conclusie mijns inziens: mensen kap nou eindelijk eens met dat zielige gezeur over de regulering van de natuur in NL!
  Het is nooit goed, morgen roeien ze een wespen of bijenvolk uit en dan is het goed. Daar hebben jullie last van.
  In Horsterwold zijn de herten ( die 1 of andere gast ze daar heeft ingelaten) niet nodig en zeker niet om daar te leven. Overschot is zeer kwalijk voor de natuur, dat blijkt wel.
  SBB succes met het onderhouden van de bossen!

  reageer
 • Cindy-lou

    Vr 9 augustus Vrijdag 9 augustus

  Goed gesproken. 👍👍😘

 • Thea

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Waar is stichting bassie en Annemiek van de OVP??? Of is dit niet sexy genoeg? Op hun demo van 24 augustus a.s komt ook al helemaal niemand. Hahaha vergane glorie omdat iedereen door heeft hoe fake ze zijn.

  reageer
 • Veertje

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  @Cyndy-Lou
  Ik geloof niet dat ik uw toestemming nodig heb of ik me wel of niet bemoei met het wild(wan)beheer. Maar ik begrijp dat u wel houdt van een hertenbiefstukje? Kunt u beter alvast bestellen. Misschien kan u er alvast een uitzoeken voordat ze geschoten zijn?

  reageer
 • Jos

    Vr 9 augustus Vrijdag 9 augustus

  Nee een hoog hek om het gebied heen, dat is kostenbesparend, not. Iets van in de 6 nullen. Verstand is ver te zoeken.

 • Cindy-lou

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Veertje. Weet je waar jij je druk om moet maken? Dieren die gefokt worden voor plezierjacht en voor kleding. Daar moet je voor opkomen. Ik lust geen hertenvlees, jij wel? Ik eet geen vlees. Niet oordelen als je mij niet kent. Deze dieren brengen schade aan in de natuur, vooral als het er teveel worden. De mens moet dit nu eenmaal in toom houden.

 • Danny

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Wildwanbeheer, ik denk echt niet waar jij het over hebt. Deze mensen moeten dit wel aanpakken, anders loopt dit enorm uit de klauwen. Bij Zandvoort hebben ze hier enorme overlast van, met aanrijdingen en al. Nee dat is fijn voor mens en dier. En nee ik eet geen hertenvlees of andere vleessoorten. Ik zie tenminste dat het voorkomen moet worden dat deze populatie enorm uitgroeit. Anders krijg je de zelfde toestanden als in Zandvoort. Deze dieren zijn nergens bang voor en voor je het weet heb je ze voor je wielen. En zo’n aanrijding is niet mis. Vaak zijn deze dieren niet op slag dood. Dat is veel erger. Ik geef Cyndi-Lou gelijk. We moeten wild niet als huisdieren zien. Het wolvengroepje is nu nog veel te klein om dit aan te kunnen dus ja de mens moet helaas ingrijpen. Denk je dat de jagers het voor hun lol doen? Het is gewoon hun werk. Gewoon accepteren dat dit bij faunabeheer hoort. Weet je wat pas erg is: het Koningshuis die aan plezierjacht doen op hun landgoed voor de lol. Denk daar maar eens aan ipv faunabeheer aan te vallen. Jij weet echt niet wat dit beroep inhoud.

 • ZeurPiet

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Nu bomenkap verboden is en er geen inkomsten zijn uit de houtverkoop, hebben we besloten om dan maar hertjes af te schieten en het vlees te verkopen. Je als SBB toch iets doen om aan je inkomsten te komen.

  reageer
 • Cindy-Lou

    Vr 9 augustus Vrijdag 9 augustus

  Veertje, volgens mij maakt Chris hier een grapje over, niet zo letterlijk nemen. Wildbeheer is hier al lange tijd door mensen gedaan, omdat we hier geen grote roofdieren hebben. Dadelijk loopt het net zo uit de hand als de OVP en is alles kaalgevreten, ook akkers worden bedreigd. Niet fijn voor de boeren lijkt mij. Maak je eens druk over al die broodfokkers, bontfokkerijen en plezierjacht door de koninklijke families op hun landgoed. Eerst patrijzen fokken en dan voor de lol uit de lucht schieten. Laat de SBB, die er verstand van hebben, nu gewoon hun werk doen. Door heel Nederland wordt het wild op peil gehouden, anders loopt het de spuigaten uit.

 • Veertje

    Vr 9 augustus Vrijdag 9 augustus

  @Chris
  Beste Chris, u bent de enige van allemaal op dit forum, die precies samenvat waar het om gaat. Niks geen wildbeheer, niks geen verkeersveiligheid, niks geen 100000 euro schade aan boompjes, maar een stel gefrusteerde mannetjes, die voor hun plezier dieren omleggen om ze alvorens op te vreten. Eet smakelijk en dat het u maar goed moge bekomen.

 • Chris

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Ja prima aktie van sbb. Vanmorgen mee geweest, mooie volle hinde uitgezocht. Keurig in een schot afgeschoten, boswachter netjes contant betaald. Schoongemaakt en van weekend heerlijk op de bbq tijdens familie weekend. Top servive

 • Ger

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  PvD is waarschijnlijk op vakantie, omdat Provinciale Staten nog niet bijeen is geroepen.
  Of dit levert te weinig aandacht op tv op.

  reageer
 • Piet

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Als er teveel zijn moeten ze worden afgeschoten. Of hebben we liever leeuwen die lekker los lopen en die de natuur in stand houden

  reageer
 • ZeurPiet

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Doe mij maar leeuwen.

 • Veertje

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Waar zijn ze in godsnaam hier in Flevoland mee bezig? Maken ze zich nu plotseling zorgen om de bomen, die dag in dag uit door SBB gekapt worden terwijl de rest van de wereld juist bomen probeert te beschermen. En opvallend dat ze zich nu ook bekommeren im de verkeersveiligheid. En nog even wat die herten betreft: misschien een idee om alles wat in Flevoland rondloopt met meer dan twee poten rondloopt meteen maar allemaal af te schieten? Dan kunnen SBB en Faunabeheer tenminste ook opgedoekt worden.

  reageer
 • Asjemenou

    Vr 9 augustus Vrijdag 9 augustus

  Gaat het veertje? Er ontgaat je veel he in de wereld.

 • Yvon

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Terwijl ze in de rest vd wereld proberen bomen te beschermen????? Nooit gehoord vh kappen v oerwouden tgv soja of bananen of om andere landbouwgronden te creëren. Er verdwijnt over de hele wereld elje dag meer bos dan nederland groot is.
  Wildbeheer wordt al jaar en dag toegepast en is nodig omdat erg geen natuurlijke vijanden zijn

 • Bert

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Hoe eerder dat ze ingrijpen hoe beter, over een aantal jaren wordt het zomaar een aantal duizend die er dan moeten worden afgeschoten

 • Cyndi-Lou

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Heb je wel eens in de waterleidingduinen gekeken? Abnormaal veel damherten die alles kaalvreten. Voor alle bomen die gekapt worden worden nieuwe bomen aangeplant. We moeten nu eenmaal ingrijpen, omdat deze dieren geen natuurlijke vijanden hebben. De damherten vreten ook akkerlanden kaal. Dat is het voedsel voor mensen. Stop nu eens met het bemoeien van het wildbeheer. Zolang er geen roofdieren zijn is dit nodig.

 • Ed

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  In de waterleidingduinen, op de veluwe, eigenlijk overal, gebeurt hetzelfde. Als dieren geen natuurlijke vijanden hebben, komen er op een gegeven moment te veel.
  Ik vraag me wél af of de jonge aanplant niet op een andere manier kan worden beschermd tegen opgegeten worden.

 • Ger

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Die Essen en Populieren hadden wellicht niet gekapt hoeven te worden. Verder vrees ik dat er wel heel bescheiden nieuwe bomen worden aangeplant.
  Jammer dat de dieren dit met de dood moeten bekopen.

  reageer
 • Kees winkelaar

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Meer boompjes planten.

  reageer
 • Hans Keuper

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Heerlijk, die reacties onder een 'pseudoniem'; dat zijn de échte helden. Beste Frans / Zeer geachte heer De Beer, dank voor je reactie. Begrijpend lezen behoort niet tot mijn 'verbeterpunten'. Inderdaad - "illegaal uitgezet in 2007" door onbekenden. Wat had 'beheerder' Staatsbosbeheer dus in 2007 en 2008 moeten / kunnen doen? Inderdaad - de 20-plus Damherten afschieten. Glashelder. En de andere reaguurders ( waaronder het plaatselijke bakkertje ) - fijne dag verder! :-)

  reageer
 • Joke

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Helemaal mee eens!!

 • cjs

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Mee eens.

 • Dieuwertje

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Kom op actievoerders! Protesteren!

  reageer
 • Karel

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  stichting wakkerdier kom er maar in

  reageer
 • Ronald

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Is er nog plek over voor de PvdD?

 • Wim

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  "..illegaal uitgezet door onbekenden.."
  En de beheerders krijgen de schuld !?

  reageer
 • Pjotr

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Toch fijn dat Dhr.Keuper zo deskundig is. Alleen zo jammer dat hij dat niet in de praktijk brengt. Gevalletje van de beste stuurlui staan aan wal.

  reageer
 • Gh

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Het schijnt dat hij heeft gesolliciteerd maar werd afgewezen, te weinig kwaliteit.

 • Hans Keuper

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Zo jammer, dat Dé Natuur in Flevoland het niet treft met haar 'bestuurders' en haar ondeskundige 'beheerders' zoals de natuurblunderclubs Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten

  reageer
 • Gh

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Gelukkig hebben wij u.

 • Flevoburger

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Zo jammer, Hans Kuiper dat jet het bericht niet goed leest .....

  Het betreft hier dieren die hier door "anderen" zijn uitgezet. Niets doen houdt in dat deze groep enorm uitbreid: schade aan bebossing, landbouw, verkeersongelukken, enz.

 • Cyndi-Lou

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Veertje, je hebt het volledig mis, natuurmonumenten is gestopt met bomenkap, pas in het nieuws geweest. Niet roeptoeteren als je totaal geen verstand hebt van het flora en faunabeheer. Je kraamt weer enorme onzin uit. Zolang er geen natuurlijke vijanden zijn moet dit gebeuren. Bomen worden gekapt om het hout, maar ook om licht bij de grond te laten voor jonge aanwas en bepaalde planten. Ook worden er weer bomen geplant. Loop vaak door de bossen en zie na verloop van tijd het bos weer aanpassen en groeien. Lekker makkelijk om het af te geven aan SBB en Natuurmonumenten. Deze mensen hebben er verstand van. En verder een goede middag, want je zal wel weer een weerwoord hebben.

 • Veertje

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  @Hans Keuper
  Helemaal mee eens. Ik heb altijd heel veel respect gehad voor SBB en Natuurmonumenten. Maar na het wanbeleid zowel tov de flora als de fauna wat de laatste jaren in Flevoland gevoerd wordt is er van dat respect niets over gebleven. Alleen maar subsidies opstrijken. Het zijn gewoon ordinaire zakkenvullers geworden. En dan heb ik het voor alle duidelijkheid niet over de boswachters maar over de leiding.

 • Frans de Beer

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Beste Hans,
  Lees het bericht eerst even goed, voordat je ongefundeerd begint te blèren.
  Er staat o.a. dat deze dieren vroeger illegaal zijn uitgezet. Hier kunnen deze bedrijven niets aan doen. Daarnaast staat er dat ze de jonge boompjes die door deze bedrijven zijn neergezet opeten. Deze boompjes zijn in de plaats gekomen van de zieke bomen die omgekapt diende te worden.

 • Fv61

    Do 8 augustus Donderdag 8 augustus

  Rare reactie.alleen omdat je het niet eens bent met het gevoerde beleid van de deskundigen denken de leken het beter te weten.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert