Lowlands 2019: dit moet je weten

BIDDINGHUIZEN • Wo 14 augustus 2019 | 6:30 • Woensdag 14 augustus 2019 | 6:30

Lowlands 2019 staat op punt van beginnen. Tot en met zondagavond gaan zo'n 60.000 festivalgangers naar Biddinghuizen om te genieten van muziek, theater, films en gezelligheid. Dit artikel staat in het teken van de 27e editie van A Campingflight to Lowlands Paradise.

De 2019 editie wordt niet zonovergoten. Maar artiesten als De Staat, Ronnie Flex, Billie Eilish, The National, Hans Kazan en A$AP Rocky zorgen hopelijk toch voor een geslaagd festival.

Het weerbericht: de Lowlands-editie
Weervrouw Diana Woei vertelt dat het vrijdag overdag droog is. Pas vanaf een uur of 22.00 's avonds trekken er wat buien over Biddinghuizen. Zaterdagochtend zal het vrij nat zijn op de camping, dus pas op als je de tent uitstapt. Op zowel zaterdag als zondag is het 's ochtends regenachtig, maar in de middag en avond droger.

Buikschuiven door de modder
Ervaren Lowlands-ganger Jacob van Haskera (43) uit Joure vertelt dat je weinig tegen het slechte weer kunt doen. "Je moet gewoon een goed humeur en een poncho meenemen", vertelt hij. De Fries bezoekt het festival al zeker 20 jaar. Bij hevige regenval ging Van Haskera buikschuiven door de modder: "En tussen de buien door is het droog." Mensen die hun kaartje vanwege het weer te koop zetten, begrijpt hij niet. "De muziek blijft hetzelfde en je bent niet van suiker of zout."

Slecht weer
Ondanks het voorspelde slechte weer, verwacht de organisatie geen grote problemen door de regen. Het festivalterrein is volgens Bente Bollmann van organisator Mojo in goede conditie. Door een goed drainagesysteem wordt het water snel afgevoerd en bijna alle paden zijn geasfalteerd. De zwakke plekken die het festivalterrein nog heeft, worden bedekt met rijplaten en houtsnippers, vertelt Bollman.

Een Flevolandse boer staat klaar om eventuele vastzittende auto's op het parkeerterrein uit de modder te trekken. De boer verwacht niet al te veel problemen. Het parkeerterrein is goed begroeid met gras. Volgens hem is de grond sterk genoeg voor alle auto's.

'Trek laagjes aan'
Survivalbegeleider Tim van Outdoorpark SEC Almere adviseert om meerdere lagen kleding aan te trekken. Als een laag nat is, dan kun je hem uittrekken. "Want nat worden, is koud worden. En dat moet je niet hebben", vertelt Tim. Het is ook belangrijk om voldoende droge kleding mee te nemen. Zorg ook voor goede schoenen of laarzen. Als het schoeisel nat wordt, is de kans op blaren erg groot. Meerdere schoenen en een extra setje droge sokken meenemen is niet onverstandig.

"Als je al onder de modder zit, kan je in ieder geval niet meer vies worden."

— Tim, Outdoorpark SEC Almere

Door de modder rollen, zoals Jacob van Haskera doet, is volgens Tim een goed idee. "Als je al onder de modder zit, kun je in ieder geval niet meer vies worden. Dan kun je volledig van het feest genieten!" Veel dansen is verstandig als het regent. Als je beweegt dan blijf je warm, zo stelt hij. Verder is het belangrijk om genoeg te drinken. "Ook als het koud is, heb je genoeg vocht nodig. Dus ik zou voldoende water drinken, of een lekker biertje."

Tickets voor de helft van de prijs
Door de verwachte regen hebben de nodige mensen hun kaartje te koop gezet. Via het online platform Ticketswap zijn inmiddels zo'n 6.200 kaarten van eigenaar gewisseld. Opvallend detail; de kaarten worden onder de aanschafwaarde verkocht. De originele verkoopprijs voor een weekeinde Lowlands is 210 euro. Nu staan er kaarten te koop voor 140 euro per stuk.

"Het festival is natuurlijk in de buitenlucht."

— Oprichter Hans Ober van Ticketswap

Volgens Ticketswap-oprichter Hans Ober zijn nog niet eerder zo veel kaarten doorverkocht voor Lowlands. Dat heeft volgens hem voor een deel met het weer te maken. "Het festival is natuurlijk in de buitenlucht. Verder is het terrein niet in de buurt van hotels of andere plekken om te slapen. Festivalgangers die van ver komen, zijn daardoor bij slecht weer eerder geneigd hun kaartje te koop te zetten."

Ober nuanceert het hoge aantal doorverkochte kaarten via zijn platform wel. "Je ziet dat Ticketswap ieder jaar meer gebruikt wordt om kaarten te verkopen. De stijging in het aantal Lowlandskaarten dat via ons aangeboden wordt, heeft daar ook een beetje mee te maken", zo stelt Ober.

A$AP Rocky komt optreden, The Prodigy niet
Rapper A$AP Rocky komt gewoon naar Lowlands in Biddinghuizen. De Amerikaan treedt zondag om 19.30 uur op in de Alpha tent. Dat heeft zijn management bevestigd. De komst van de artiest was eerder niet zeker. Hij werd begin juli gearresteerd in de Zweedse hoofdstad Stockholm na een vechtpartij.

Foto: ANP

De rapper zou een man hebben mishandeld. A$AP Rocky zegt dat het om zelfverdediging ging. Woensdag wordt bekend of hij wordt veroordeeld. Begin augustus werd hij vrijgelaten om zijn rechtszaak in vrijheid af te wachten.

The Prodigy treedt niet op bij Lowlands. De Britse dance-formatie heeft alle optredens gecanceld na de zelfmoord van voorman Keith Flint. De band was geprogrammeerd als één van de grote namen op het muziekfestival. De organisatie van Lowlands heeft in maart laten weten begrip te hebben voor het besluit van The Prodigy. In plaats van de dance-act kom De Staat naar het festival.

Reanimeren en bovennatuurlijke krachten
Elk jaar doen verschillende universiteiten onderzoek tijdens Lowlands. Vorig jaar werd bijvoorbeeld onderzocht of alcohol helpt bij het spreken van een andere taal. Dit jaar doet het Radboud UMC Nijmegen onderzoek naar het redden van levens. Studenten bekijken hoe mensen het snelst kunnen leren reanimeren.

De Rijksuniversiteit Groningen gaat deze editie bekijken of onze gemoedstoestand apparaten kan beïnvloeden. Op het Lowlandsterrein plaatsen de onderzoekers toevalsgeneratoren: apparaten die een willekeurig getal produceren. De onderzoekers willen daarmee kijken of de stemming op het festival effect heeft op de getallen die de generator toont. Daarmee wil de universiteit aantonen of bovennatuurlijke krachten bestaan.

Op de website van Lowlands staan de andere onderzoeken die dit jaar gedaan worden.

Betalen met de telefoon
Nieuw dit jaar is het betalen met de smartphone. Bezoekers hoeven bij drie bars niet te betalen met muntjes, maar kunnen bij het afrekenen betalen met een speciale app op de telefoon. Na het invoeren van de bestelling in de Lowlands-app, verschijnt een QR-code waarmee de drankjes afgehaald kunnen worden. Het totaalbedrag wordt na afloop van het festival in één keer afgeschreven van de rekening.

De betaalmogelijkheid is te vinden in het hoofdmenu van de officiële Lowlands-app. De app kan gebruikt worden bij de Beer & Cider Market, de Gllamcamp bars en in de Press/Guest Area.

Hoe is Lowlands te bereiken?
Voor alle bezoekers die wel tegen een beetje regen kunnen en willen genieten van de optredens en gezelligheid, zijn er verschillende manieren om naar het terrein te komen. Zo rijden er vanaf station Dronten en Lelystad pendelbussen. Er vertrekt iedere 20 minuten een bus en deze is gratis.

De NS zet vanwege werkzaamheden bij Weesp bussen in tussen station Amsterdam-Amstel en Almere Centrum.

Bezoekers die kiezen om met de auto te komen, kunnen richting Flevoland rijden. In de navigatie kan het adres Bijsselseweg 32, Biddinghuizen worden ingevoerd. Daar in de buurt staan borden met 'Walibi Holland' en 'P Lowlands'. Deze leiden naar het parkeerterrein. Voor een weekend parkeren, moet er 16 euro worden betaald in de voorverkoop. Ter plekke kost dit 25 euro. Er kan alleen gepind worden.

Muzikaal welkom
Bezoekers die met de trein komen, worden op station Lelystad Centrum muzikaal onthaald tijdens de Lely Road to Lowlands Paradise. Daar spelen verschillende bands nummers voor de reizigers. Twee jaar geleden was de eerste editie van het initiatief. Vorig jaar strandde het idee, omdat er niet genoeg geld was. Dit jaar is er weer geld beschikbaar.

Vanwege de werkzaamheden aan het spoor worden deze editie wel iets minder reizigers verwacht, zo'n 4500 in plaats van 6000. "Maar dat mag de pret niet drukken", zo laat de organisatie weten.

Wat is dat, Lowlands?
• Lowlands is een afkorting voor A Campingflight to Lowlands Paradise.
• Het festival begon in 1967 in Utrecht.
• Het evenement wordt sinds 1993 gehouden in Biddinghuizen.
• Lowlands duurt nu officieel 3 dagen.
• In 2010 kreeg het festival voor het eerst een pre-party op donderdag.
• Lowlands 2011 was in twee uur uitverkocht.
• Aangrenzende gemeentes klagen ieder jaar over geluidsoverlast.
• Het festival heeft in totaal zeven campings op het terrein.

'Drugs op festival geen probleem'
Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten heeft kritiek op minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De minister pleitte onlangs voor minder festivals in Nederland omdat de politie-inzet de samenleving te veel gaat kosten. Daarnaast wordt het gebruik van harddrugs op festivals een te groot probleem, zegt Grapperhaus. Volgens burgemeester Gebben doen de organisaties van bijvoorbeeld Defqon en Lowlands er juist alles aan om drugsoverlast te voorkomen. Verder is de politie-inzet op deze festivals minimaal omdat de organisaties een eigen ordedienst hebben.

De aftermovie
De aftermovie 2018 geeft een goede impressie van de editie van vorig jaar:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel