Zeearenden met GPS-zenders vliegen voor het eerst buiten de provincie

FLEVOLAND • Wo 14 augustus 2019 | 23:00 • Woensdag 14 augustus 2019 | 23:00

Eén van de twee jonge Flevolandse zeearenden die dit voorjaar zijn voorzien van GPS-zenders, heeft deze week voor het eerst buiten de provincie gevlogen. Zo is hij in de buurt van Kampen geweest. Volgens vogelonderzoeker Stef van Rijn heeft de zeearend, die normaal in de Lepelaarplassen verblijft, ongeveer honderd kilometer afgelegd.

Van Rijn maakt deel uit van de werkgroep Zeearend. De gegevens van de GPS-trackers worden door de werkgroep bestudeerd met het doel om meer te weten te komen over de vliegbewegingen en leefomgevingen van de arenden. Eén van de onderzoeksdoelen is er achter komen hoe arenden omgaan met windmolens. Door te analyseren wat de vlieghoogte is in de nabijheid van de molens kan bekeken worden of de arenden die ontwijken.

De andere gezenderde zeearend heeft z'n nest bij het Spijkbos in Biddinghuizen. In totaal zijn er op dit moment rond de vijftien zeearenden in de provincie.

Volgens de werkgroep gaan de zeearenden vroeg of laat Europa in. "Het kan zomaar zo zijn dat er binnenkort één van de vogels opduikt in Estland of een ander Europees land. Toch komen ze waarschijnlijk ook weer een keer terug naar Flevoland. Er is hier namelijk een overvloed aan voedsel", aldus Van Rijn.

De Werkgroep Zeearend wil na de zomer met een website komen zodat het publiek online kan meekijken naar de bewegingen van de zeearenden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel