Vanaf zaterdag hitteplan van kracht

FLEVOLAND • Vr 23 augustus 2019 | 11:10 • Vrijdag 23 augustus 2019 | 11:10

Het RIVM stelt vanaf zaterdag weer het nationale hitteplan voor Flevoland in, vanwege de verwachte warmte. Volgens het instituut kunnen de hoog oplopende temperaturen voor gezondheidsproblemen zorgen, zoals een zonnesteek. Zeker mensen met een slechtere gezondheid zijn met hoge temperaturen kwetsbaarder. Het hitteplan geldt in principe tot en met woensdag.

Het hitteplan werd dit jaar al eerder afgekondigd. Maar volgens woordvoerder Werner Hagens van het RIVM is het erg belangrijk om telkens weer de risico's van warm weer te benadrukken. "Ondanks alle aandacht zijn tijdens de vorige hitte-periode toch weer 400 mensen meer overleden dan gebruikelijk."

Volgens het RIVM mag je gerust van het warme weer genieten, zolang je je maar bewust bent van de gevaren. Hagens denkt dat de tips van het instituut niet vaak genoeg herhaald kunt worden. "Denk er vooral ook om dat je op elkaar let. Bij warm weer moet je extra drinken, maar ouderen denken daar niet automatisch aan. Die hebben een verminderde dorst-impuls."

Gestrande automobilisten

Ook bij Rijkswaterstaat treedt vanaf zaterdagmorgen een hitteprotocol in werking. Dat betekent dat er extra materieel inzet wordt, zodat gestrande automobilisten snel naar een veilige locatie kunnen worden gebracht, zoals een tankstation of parkeerplaats met voorzieningen.

Ramen open zetten
Volgens weervrouw Diana Woei van Omroep Flevoland is het met de warmte slim om voor 10:00 uur de ramen open te zetten. "In de ochtend en vanaf ongeveer twee uur voor zonsondergang koelt het alweer snel af buiten. Als je zorgt dat alles goed openstaat verdrijf je daarmee snel de warmte uit je huis."

Volgens Woei wordt het vooral zondag en maandag warm in de provincie. "De gemiddelde temperatuur ligt vijf tot zeven graden hoger dan normaal gesproken in deze tijd van het jaar."

Tips tegen de hitte van het RIVM:
* Drink voldoende;
* Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
* Zoek de schaduw op;
* Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
* Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
* Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken;
* Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel