Gemeente moet dakloos gezin tijdelijk opvangen

ALMERE • Vr 23 augustus 2019 | 11:42 • Vrijdag 23 augustus 2019 | 11:42

De gemeente Almere moet een gezin met vier jonge kinderen tijdelijk onderdak bieden. Dat besloot de rechtbank in Utrecht vrijdagmiddag. Het Nederlands-Somalische gezin woonde jaren in het Verenigd Koninkrijk en keerde deze zomer terug naar Nederland. De gemeente Almere weigerde hen op te vangen, dus spanden ze een rechtszaak aan.

Het gezin keerde terug wegens een 'onveilige situatie'. Volgens de rechtbank zou er sinds 2016 sprake zijn van geweldsdreiging nadat de vader van het gezin in Engeland getuige was van een geweldsincident. Ook onzekerheid over de Brexit speelt een rol bij het besluit weer te verhuizen naar Nederland.

Het gezin kwam eind juli aan in Nederland. Een vriendin uit Leiden zou hen tijdelijk opvangen, maar dat ging uiteindelijk niet door. De gemeente Leiden weigerde huisvesting, net als Alphen aan den Rijn. Daarna klopten ze bij de gemeente Almere aan, omdat ze daar eerder hadden gewoond. Ook daar vingen ze bot. Sinds 2 augustus werd het gezin opgevangen in een buurthuis in Almere en konden ze tijdelijk overnachten in de woning van een medewerker.

Afkomstig uit Somalië
Eind jaren 80 en begin jaren 90 kwamen er veel Somaliërs naar Nederland vanwege de burgeroorlog. In Trouw zegt hulpverlener Samater Geddi, zelf ook een Somalische Nederlander, dat veel remigranten er vanuit gaan dat ze ook nu weer recht hebben op een huis en begeleiding van de gemeente als ze terugkomen naar Nederland. ''Somalische vluchtelingen zijn in de jaren negentig goed opgevangen in Nederland en nu hebben ze dezelfde verwachtingen.''

Rechtszaak
Het gezin spande een rechtszaak aan tegen de gemeente Almere om alsnog een eigen woning te krijgen. De gemeente weigerde die te bieden omdat er geen sprake zou zijn van een spoedeisende situatie. Het gezin is volgens de gemeente onvoorbereid vertrokken uit het Verenigd Koninkrijk en moet zelf een woning kunnen regelen.

Maar de rechter oordeelde vrijdagmiddag dat de situatie wel degelijk spoedeisend is. De vier zeer jonge en kwetsbare kinderen in het gezin hebben behoefte aan onderdak, zo oordeelde de rechter. De gemeente Almere moet hen dat geven.

Wel is het een tijdelijke oplossing. De gemeente Almere stelt een onderzoek in om te kijken of de mensen in staat zijn om voor zichzelf een woning te vinden. Totdat dat onderzoek afgerond is, moet de gemeente de mensen huisvesten.

Eerder liet de gemeente Almere in een reactie weten dat deze mensen geen recht hebben op tijdelijke opvang. Dit geldt voor alle mensen die terugkomen vanwege de Brexit. Wel laat de gemeente weten dat de Rijksoverheid in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) naar oplossingen zoekt voor Nederlanders die vanwege de Brexit besluiten uit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland terug te verhuizen.

Onzekerheid
Voor veel Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk wonen, is het niet duidelijk of ze met een Nederlands paspoort in het land mogen blijven als het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de Europese Unie hoort.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel