Zieke ChristenUnie-wethouder neemt ontslag

ALMERE • Di 27 augustus 2019 | 10:25 • Dinsdag 27 augustus 2019 | 10:25

De Almeerse ChristenUnie-wethouder Aldrik Dijkstra, die sinds december ziek thuis zit, keert niet meer terug. Hij heeft zijn ontslag ingediend bij burgemeester Franc Weerwind.

Als opvolger schuift de ChristenUnie fractieassistent Roelie Bosch naar voren. Bosch was van 2006 tot 2018 raadslid en een groot deel van die tijd ook fractievoorzitter van de partij. Als de gemeenteraad akkoord gaat met haar benoeming zal ze vanaf 5 september de taken van Dijkstra overnemen.

Huidige vervanger stopt
De afgelopen maanden werd Dijkstra vervangen door Marjan Haak-Griffioen. Aan die termijn komt nu dus een einde. In een persbericht zegt de partij het van belang te vinden "zo snel mogelijk een Almeerse wethouder aan te stellen".

"De Almeerse ChristenUnie heeft met diep respect kennis genomen van deze zeer moeilijke beslissing en betreurt het dat hij om gezondheidsredenen niet terug zal komen als wethouder. Wij zijn hem dankbaar voor zijn periode en wensen hem en zijn gezin een tijd van herstel toe en bidden hem daarvoor Gods Zegen toe."

Uitval
Dijkstra begon op 31 mei 2018 aan zijn baan in Almere en kwam in december van dat jaar met klachten van uitval in het ziekenhuis terecht. "Ik ben stilgezet en tot de conclusie gekomen dat ik de afgelopen jaren veel te veel van mijn lichaam en geest heb gevraagd", zo schrijft hij in zijn ontslagbrief.

"Ik ben er genadig vanaf gekomen."

— Aldrik Dijkstra

Op dit moment is Dijkstra onvoldoende hersteld en volgens artsen zal dat ook nog de nodige tijd vergen. "Ik ben moe en tot op de dag van vandaag onvoldoende in staat om met gezond enthousiasme mijn taak te hervatten. Gelukkig blijkt uit medische controles dat er geen blijvende schade is ontstaan. Ik ben er genadig vanaf gekomen."

Aldrik Dijkstra had als wethouder de portefeuilles onderwijs, publieke gezondheidszorg en jeugdhulp onder zich.

De volledige ontslagbrief van Aldrik Dijkstra:
Geachte heer Weerwind, beste Franc,

Hierbij dien ik, op grond van artikel 43 van de gemeentewet, mijn ontslag in als wethouder van de gemeente Almere per 1 september 2019.

In december 2018 kwam ik met klachten van uitval in het ziekenhuis terecht. In de afgelopen maanden ben ik zowel fysiek als mentaal geconfronteerd met beperkingen. Ik ben stilgezet en tot de conclusie gekomen dat ik de afgelopen jaren veel te veel van mijn lichaam en geest heb gevraagd.

Op dit moment ben ik helaas onvoldoende hersteld en dit zal volgens artsen ook nog de nodige tijd vergen. Ik ben moe en tot op de dag van vandaag onvoldoende in staat om met gezond enthousiasme mijn taak te hervatten. Gelukkig blijkt uit medische controles dat er geen blijvende schade is ontstaan. Ik ben er genadig vanaf gekomen.

Het ambt van wethouder vraagt maximale fitheid, inzetbaarheid en flexibiliteit. Het zijn essentiële voorwaarden om deze taak goed te kunnen vervullen. Wie kan hier overigens aan voldoen? Geen enkele functie – hoe uitdagend ook - is het mijns inziens waard om je gezondheid – het meest waardevolle dat een mens bezit - voor op het spel te zetten. Op dit moment ben ik niet in staat aan de genoemde voorwaarden te voldoen en ik ben ook niet bereid om daarvoor mijn gezondheid nogmaals op te offeren.

Deze prachtige en bijzondere stad verdient bestuurlijke continuïteit. Ik wil daarom nu ruimte maken voor mijn opvolger zodat met nieuw enthousiasme kan worden gewerkt aan de ontwikkeling van de stad en haar inwoners.

Ik heb geworsteld met het nemen van deze beslissing en ik betreur het ten zeerste dat ik deze stap zet. Zo had ik me mijn ambtsperiode in Almere niet voorgesteld. Toch heb ik rust bij mijn beslissing omdat deze me, in de gegeven omstandigheden, het beste lijkt voor mijzelf, mijn gezin, de stad Almere en de ChristenUnie.

Ik wil langs deze weg mijn collega’s in het college van B&W, de raad, de Almeerse maatschappelijke organisaties en de ambtelijke ondersteuning hartelijk danken voor de plezierige samenwerking. Tevens wil ik een ieder van harte bedanken die in de afgelopen maanden met mij en mijn gezin heeft meegeleefd. Het was echt hartverwarmend en het heeft me heel goed gedaan!

Ik wens de inwoners van Almere en u allen de zegen van God toe.

Het ga u goed!

Met vriendelijke groet,

Aldrik Dijkstra

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel