Geld voor zieke Bodile weg: aangifte tegen oprichter Dream or Donate

LELYSTAD • Vr 30 augustus 2019 | 15:58 • Vrijdag 30 augustus 2019 | 15:58

De familie van de zieke Bodile Treffers uit Lelystad heeft vrijdag aangifte gedaan tegen de oprichter van de website Dream or Donate, Robert-Jan Mastenbroek. De familie zegt dat zo'n 5.500 euro aan donaties verdwenen is, nadat Mastenbroek woensdag zijn crowdfundwebsite offline haalde.

Dat deed hij omdat hij al maanden doelwit zou zijn geweest van hackers. Die wilden hem naar eigen zeggen ten gronde richten door kunstmatig donaties te verhogen. Daardoor moest Mastenbroek veel meer geld uitkeren en dat zou hij niet langer hebben kunnen volhouden. Bewijzen voor de hack heeft Mastenbroek volgens RTL Nieuws niet.

Tekenbeet
De 23-jarige Bodile Treffers uit Lelystad werd 13 jaar geleden gebeten door een teek en liep daardoor de ziekte van Lyme op. De afgelopen jaren zijn de lichamelijke klachten die ze heeft steeds erger geworden. In Nederland is Bodile uitbehandeld, zij en haar familie hadden daarom de laatste hoop gevestigd op een dure stamceltherapie in Duitsland.

Om dit te kunnen betalen waren zij een actie gestart op de website Dream or Donate. De familie had ingezet op een bedrag van 40.000 euro. Toen de website plotseling offline ging, stond de teller op 5.345 euro. 169 mensen hadden hier een bijdrage aan gedaan. Petra Treffers, de moeder van Bodile: "We hadden eigenlijk gehoopt begin volgend jaar met haar behandeling te kunnen beginnen, maar dat wordt nu wat moeilijker en dat is zwaar. Want je wilt je kind niet zo ziek zien, dat ze niet naar school kan en geen sociaal leven heeft."

Aangifte
Danilo Treffers, de broer van Bodile legt uit wat er in de aangifte staat: "We wilden het zo feitelijk mogelijk houden, iedereen kan speculeren, maar daar bereiken we niets mee. We weten niet of Robert-Jan schuldig is, maar op dit moment is hij wel degene waar we het geld zouden kunnen halen. De aangifte is dus gedaan tegen hem en tegen zijn site."

De familie heeft bewijsstukken aan de politie gegeven, waaronder afschriften en foto's van de site. Danilo zegt er alles aan te willen doen om het geld terug te krijgen. Daarnaast heeft hij samen met zijn zus inmiddels een eigen website opgericht om op die manier donaties binnen te krijgen. "Wij gaan er voor vechten, zodat mijn zus die behandeling krijgt", besluit Danilo.

Terugbetalen?
Door het offline halen van Dream or Donate zijn tientallen mensen mogelijk voor duizenden euro's gedupeerd. Het is nog onzeker of Mastenbroek de verdwenen donaties kan terugbetalen. De directeur van de crowdfundsite heeft hierover wel beloftes gedaan. Hij zou onder meer zijn zilveren sportwagen te koop hebben gezet.

De politie heeft donderdag telefoons en computers van Mastenbroek in beslag genomen om onderzoek te doen. Dat heeft Mastenbroek gezegd tegen SBS6.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel