Tegenslag bij dorp aardgasvrij maken

NAGELE • Zo 1 september 2019 | 21:18 • Zondag 1 september 2019 | 21:18

Monumentenstichting Hendrick de Keyser doet niet mee aan het project ‘Nagele in balans’. Dat is een project om Nagele aardgasvrij te maken. De terugtrekking van de stichting is een tegenslag voor het project. Het plan was om een pilot te beginnen aan de Karwijhof, waar Hendrick de Keyser 32 woningen heeft.

De stichting zou meedoen aan een collectief systeem om energie te leveren aan derden. Dat wil de stichting nu niet meer omdat er nog te veel onduidelijk is. Zo zou er te weinig duidelijk zijn over de juridische kant van het project. Ook is de terugverdientijd te lang, vindt Hendrick de Keyser. De stichting wil de woningen op termijn wel aardgasvrij maken. De mogelijkheid blijft open om later alsnog aan te sluiten op het gemeenschappelijk warmteopslagsysteem.

Wat houdt het project in?
In het plan 'Nagele in Balans' worden zonnecollectoren op de karakteristieke platte daken gezet. Die zonnecollectoren warmen in de zomer water op. Het overschot aan heet water wordt opgeslagen in grote geïsoleerde opslagtanks onder de grond. In de winter wordt dit water gebruikt om de huizen te verwarmen.

'Nagele in balans' hoopt alsnog volgend jaar te beginnen met het project.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel