Weer een hotel erbij in Almere; Flevoland is groeimarkt

FLEVOLAND • Ma 2 september 2019 | 21:28 • Maandag 2 september 2019 | 21:28

Almere is sinds deze week weer een hotel rijker. Hotel ibis Styles heeft zich gevestigd in een voormalig bedrijfsverzamelgebouw aan de Televisieweg. Het hotel telt 70 kamers.

Almere is in trek bij hotelketens omdat er een zogenoemde hotelstop in Amsterdam aankomt. In de hoofdstad mag nog maar een aantal hotels worden gebouwd en dan gaat de stad op slot. Zowel de gemeente Amsterdam als de Metropoolregio Amsterdam (MRA) dirigeren nieuwe hotels nu naar buurgemeenten zoals Almere.

Uit onderzoek van het Bureau Stedelijke Planning uit 2018 blijkt dat de hotelsector zowel in Almere als in Lelystad kansen heeft. Het bureau heeft uitgerekend dat tussen 2016 en 2022 zo'n 22.000 extra kamers nodig zijn om te voorzien in de vraag. De Almeerse wethouder Maaike Veeningen, verantwoordelijk voor toerisme, gaf eerder al aan dat er aanvragen liggen en dat er 2000 kamers in Almere gebouwd kunnen worden.

Markt kan zo instorten
Volgens het bureau is het wel van belang dat Amsterdam de hotelstop niet terugdraait. Van de 22.000 extra kamers zou de vraag dan teruglopen naar slechts 100 extra kamers.

"We hebben al boekingen binnen voor 2020."

— Henry Lamers, ibis Styles hotel

Eerste gast in Ibis
Manager Henry Lamers van het ibis Styles hotel is dolenthousiast over de opening. "We hopen heel veel mensen te verwelkomen en we merken ook dat we gewenst zijn." Lamers heeft al heel veel boekingen liggen. "Over een tijdje zitten we al volgeboekt in verband met de Challenge Almere-Amsterdam. En we hebben zelfs al boekingen binnen voor volgend jaar."

Lamers wijst op de voordelen van Almere. "Amsterdam zit altijd bijna vol. We zitten hier aan de snelweg. Het is met de trein maar een kwartier tot twintig minuten naar Amsterdam. We krijgen straks in 2022 nog de Floriade en Lelystad Airport. Daardoor zien we genoeg perspectief om een goedlopend hotel te runnen."

Kantoorpand wordt hotel
Het pand van het nieuwe hotel kent een bijzondere geschiedenis. Ruim twintig jaar geleden bood het onderdak aan Digitaal Centrum Flevoland, een verzamelgebouw voor verschillende digitale bedrijven. Almere en de provincie staken twee miljoen gulden in de ontwikkeling. Het centrum moest Almere op de kaart zetten als moderne technologiestad, maar het miljoenenproject mislukte.

Stijging van overnachtingen en gasten
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er een grote groei is in het aantal gasten en overnachtingen in Flevoland. De cijfers zijn niet op te splitsen per gemeente. Waren er in 2012 nog 262.000 overnachtingen in de provincie, in 2018 was dat al opgelopen naar 358.000 overnachtingen.

Ook het aantal gasten groeide. In 2012 waren er 170.000 gasten in Almere. In 2018 liep dit aantal op naar 209.000 gasten. In mei 2019 telde Flevoland in totaal 35 hotels.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel