Start van zelfvoorzienende nederzetting Marker Wadden

LELYSTAD • Wo 4 september 2019 | 11:43 • Woensdag 4 september 2019 | 11:43

Natuurmonumenten is woensdagochtend begonnen met de bouw van de eerste nederzetting op de Marker Wadden. Alle gebouwen moeten zelfvoorzienend worden. Ze krijgen daarom geen aansluiting op openbare nutsvoorzieningen.

De nederzetting bestaat uit onder meer een werkschuur voor de beheerders, een kantoor voor de eilandwachters en de havenmeester. Ook een bescheiden paviljoen voor bezoekers en vier eilandhuisjes voor recreatieve verhuur moeten uiterlijk in het voorjaar van 2020 klaar zijn.

De gebouwen krijgen elektriciteit door zonnepanelen en een lokale bron zorgt voor het drinkwater. Ook de waterafvoer en waterzuivering vindt op de eilanden plaats. De gebouwen zijn gebouwd van hout uit eigen bossen van Natuurmonumenten. De bouw ervan heeft al grotendeels elders plaatsgevonden en is op transport gezet zodat er zo weinig mogelijk verstoring is van de natuur ter plekke.

Natuurmonumenten is de belangrijkste financier van de nederzetting. Ook zijn er bijdragen gedaan door de Nationale Postcode Loterij, het Gieskes-Strijbis Fonds, provincie Flevoland en gemeente Lelystad.

Impressies van de nieuwe nederzetting:



WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel