"De Batavia is de Notre-Dame van Lelystad"

LELYSTAD • Wo 4 september 2019 | 6:59 • Woensdag 4 september 2019 | 6:59

Omroep Flevoland stond woensdag in het teken van de Batavia in Lelystad. Van 10:30 uur tot 18:30 uur kwamen de visual radio-uitzendingen live vanaf de Bataviawerf in Lelystad.

Volgens geestelijk vader van de Batavia, Willem Vos, is het schip de Notre-dame van Lelystad. Zo iconisch is de Batavia inmiddels voor de stad. "Van de 52 jaar Lelystad is het schip er 35. Dan ben je ermee verbonden." Hij hoopt dan ook dat De Batavia bewaard blijft voor de volgende generatie.

Want het gaat namelijk niet goed met het nagebouwde VOC-schip. De Batavia moet uit het water gehaald worden, omdat het last heeft van rot en schimmel. Als dat probleem niet wordt opgelost, dan gaat het schip verloren en zinkt het. Maar voor de reddingsoperatie is veel geld nodig. Nog zo'n 700.000 euro.

Directeur Jan Vriezen van de werf hoopt op giften van het publiek. De Batavia zou dan volgend jaar november uit het water gehaald moeten worden. Het plan is dan dat het schip op een stelling wordt geplaatst en niet meer terug het water in gaat.

Tijdens onze uitzendingen kwamen alle aspecten van de Batavia aan bod; de geschiedenis en de toekomst. Zo blikten we terug op de reis van de Batavia naar Sydney en spraken we met politici.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel