Organisatoren Stadsdichtersdag krijgen Stadscompliment

FLEVOLAND • Za 7 september 2019 | 18:41 • Zaterdag 7 september 2019 | 18:41

Burgemeester Ina Adema heeft deze zaterdag het Stadscompliment uitgereikt aan de organisatoren van de Nationale Stadsdichtersdag, Gerard Beense en Felix Guérain. Zij krijgen het compliment als blijk van waardering voor hun inzet voor dit evenement vanaf het eerste begin.

Lelystad ontving op deze eerste zaterdag van september traditioneel weer diverse stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen. Dit jaar was het een bijzonder jaar, want de poëten werden voor de vijftiende keer ontvangen.

Inmiddels traditie
De Stadsdichtersdag is 15 jaar geleden in Lelystad begonnen. De traditie heeft inmiddels een landelijke uitstraling. De eerste stadsdichter van Lelystad, Gerard Beense, en Felix Guérain hebben het evenement vanaf het begin georganiseerd. In 2005 waren er in Nederland 19 en in Belgisch Vlaanderen drie officiële Stadsdichters. Dat werden er rap meer. Op de achtste nationale Stadsdichtersdag had Nederland er inmiddels 50 en Belgisch Vlaanderen had er acht.

Dichter des Vaderlands
De dag vol poëzie begon zaterdagochtend met de opening in Agora. Daarna droegen de dichters in diverse woningen in Lelystad voor. Zaterdagavond treden alle dichters samen op in Agora, samen met de Dichter des Vaderlands, Tsead Bruinja.

Stadsgedichtenprijs
Tijdens die avond wordt ook voor de achtste maal de prijs voor het beste stadsgedicht uitgereikt. Juul Baars is dit jaar door het college van Lelystad benoemd als negende stadsdichter. Hij schreef voor deze speciale dag dit gedicht:

15 jaar Stadsdichtersdag
Steden, streken, dorpen, buurten
wijken, plekken van belang
dwarrelend in woord gegoten
al of niet uit rijm ontsproten
geciteerd in samenhang

Op de plek waar eens de zee lag
en de wind haar woorden sprak
ligt een stad uit klei geboren
biedt aan rijm en metaforen
een poëtisch onderdak

Stad van duizend woordenstromen
stad die beeldspraak warm omvat
stad waar dichters samenkomen
om over hun plek te dromen…
Lelystad,
poëziestad

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel