Tekort van 3,1 miljoen euro op jeugdhulp

LELYSTAD • Di 10 september 2019 | 19:44 • Dinsdag 10 september 2019 | 19:44

De gemeente Lelystad moet extra bezuinigen op de jeugdhulp. De reden is een onverwacht tekort van 3,1 miljoen euro voor 2019.

Wethouder Nelly den Os (PvdA) heeft de gemeenteraad dinsdagavond over de tegenvaller ingelicht. De oorzaak is het grotere beroep dat er wordt gedaan op de jeugdhulp dan waarop aan het begin van het jaar was gerekend. Tegelijk krijgt de gemeente voor de jeugdhulp minder geld van het Rijk. De tegenvaller komt bovenop eerdere bezuinigingen van ruim zeven miljoen euro die al in de begroting staan, zo gaf wethouder Financiën John van den Heuvel aan. In eerdere jaren heeft Lelystad ook op de jeugdzorg moeten bezuinigen, omdat het Rijk minder bijdroeg.

"Het college is teleurgesteld dat de reeds genomen maatregelen niet hebben kunnen voorkomen dat het tekort verder is opgelopen", zegt wethouder Den Os in een persbericht van de gemeente. "Wij staan dan ook voor de zeer urgente en grote opgave om de uitgaven voor de jeugdhulp in lijn te brengen met de beschikbare rijksbijdrage om zo betaalbare en beheersbare jeugdhulp voor de toekomst te kunnen garanderen."

De tegenvaller kan dit jaar nog uit de reserves worden betaald, maar voor 2020 en daarna kijkt het college van burgemeester en wethouders naar wat er moet gebeuren. Hiervoor is een taskforce aangesteld. Die gaat de begrotingen van de jeugdhulp doorlichten en buigt zich over verschillende mogelijkheden om te bezuinigen. Het college bespreekt de uitkomsten in oktober met de raad.

Lelystad is met Dronten en Almere één van de gemeenten die al enkele jaren hard is geraakt door rijksbezuinigingen op de jeugdzorg. Het Rijk heeft eerder extra geld voor de jeugdzorg toegezegd. Wethouder Den Os wacht af waar het kabinet volgende week op Prinsjesdag mee komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel