PVV: burgemeester moet Abou Bakr-moskee sluiten

ALMERE • Wo 11 september 2019 | 12:22 • Woensdag 11 september 2019 | 12:22

Burgemeester Franc Weerwind moet de moskee Abou Bakr in Almere onmiddellijk sluiten. Dat zegt fractievoorzitter van de PVV Toon van Dijk.

Aanleiding is het gezamenlijk onderzoek door het NRC en Nieuwsuur over de invloed van salafisten op het islamitisch onderwijs in Nederland. De onderzoekers zeggen dat er in Almere twee organisaties zijn met scholen met sterk salafistische invloeden. Een van deze organisaties is de moskee Abou Bakr aan de Clemenceaustraat in Almere.

Volgens fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV is deze moskee nu al zo vaak negatief in het nieuws geweest dat burgemeester Franc Weerwind echt moet ingrijpen. Volgens Van Dijk zijn 'ze' niet te vertrouwen. Van Dijk heeft schriftelijke vragen over de kwestie gesteld aan het stadsbestuur.

Volgens NRC en Nieuwsuur leren kinderen op salafistische moskeescholen dat mensen met een ander geloof of levensovertuiging de doodstraf verdienen. Ook leren de kinderen zich af te keren van de Nederlandse samenleving. Salafisme is een strenge, orthodoxe interpretatie van de islam.

VVD: stadsbestuur moet stelling nemen
De PVV is niet de enige partij die maatregelen wil. De grootste collegepartij VVD maakt zich ook zorgen over de bevindingen van de onderzoekers. Fractievoorzitter Ellian zei woensdagmorgen bij Omroep Flevoland dat burgemeester en wethouders duidelijk stelling moeten nemen tegen salafisme. Ook moet het college volgens hem aangeven wat het gaat doen om anti-democratische en onverdraagzame boodschappen tegen te gaan.

Burgemeester Weerwind was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Reactie moskee
Het bestuur van de moskee Abou Bakr wil niet voor camera reageren op de uitzending van Nieuwsuur. Wel is er een verklaring van het bestuur op de website geplaatst. Daarin neemt het bestuur afstand van uitlatingen die prediker Mohammed Youyou tijdens een les in de moskee deed.

Het bestuur zegt deze uitspraken volledig af te keuren. Zij zijn volgens Abou Bakr niet verenigbaar met de uitgangspunten van de islam.

In de les voor jongeren in de Almeerse moskee Abou Bakr Assadik zei Youyou: "Het is een verplichting voor elke moslim om een afkeer te hebben van de ongelovigen. Zelfs als het je naasten zijn”. Volgens Youyou mag je best vriendelijk zijn, maar mag je ongelovigen niet prijzen, loven, of van ze houden. Veel moeite zal dit niet kosten, denkt hij, omdat de mens 'van nature' een afkeer zou hebben van van 'het slechte'. "Je houdt bijvoorbeeld ook niet van moordenaars”, aldus Youyou.

De les van de prediker werd ook gestreamd op Facebook.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel