VVD: verhoging OZB niet uitgesloten

LELYSTAD • Vr 13 september 2019 | 6:35 • Vrijdag 13 september 2019 | 6:35

De VVD in Lelystad sluit niet uit dat de onroerend zaakbelasting (OZB) de komende jaren omhoog moet om de bezuinigingen van de gemeente te kunnen halen. Dat schrijft fractievoorzitter Dennis Grimbergen op de website van de partij.

Lelystad moet de komende jaren ruim zeven miljoen euro bezuinigen. Dinsdagavond werd bekend dat hier nog 3,1 miljoen euro bij komt, omdat de kosten van de jeugdhulp sterk zijn gestegen. De gevolgen hiervan moeten nog worden verwerkt in de begroting voor 2020 en de jaren daarna.

Hoewel het tekort op de jeugdhulp door andere maatregelen nog lager kan uitpakken, houdt de VVD er rekening mee dat een forse extra bezuiniging nodig is. Tegelijk is de gemeente verplichtingen aangegaan voor het project Next Level, dat Lelystad op een aantal gebieden economisch en toeristisch moet versterken. Daar wil de VVD aan vasthouden.

Om toch een sluitende begroting te halen, is het volgens de VVD zoeken naar mogelijkheden voor bezuinigingen of extra inkomsten. Daarbij komt verhoging van de OZB in beeld. "Het moge duidelijk zijn dat wij niet voorop lopen als het om voorstellen gaat de OZB te verhogen. En toch is het aannemelijk dat deze discussie gevoerd gaat worden", aldus fractievoorzitter Grimbergen. "Het is een enorme uitdaging om de gemeentelijke lasten voor onze inwoners gelijk te houden door enerzijds de gemeentelijke inkomsten te laten stijgen en anderzijds op bepaalde dossiers te bezuinigen."

Coalitieakkoord sluit lastenverzwaring uit
De VVD heeft zich tot nu toe altijd fel verzet tegen verhoging van de OZB. In het raadsprogramma tot 2022 hebben de collegepartijen VVD, Inwonerspartij, D66, ChristenUnie, SP en PvdA vorig jaar afgesproken dat de lasten voor de inwoners niet zouden worden verzwaard, behalve voor inflatiecorrectie. Daarbij wordt specifiek de onroerend zaakbelasting genoemd. De inkomsten hieruit mogen alleen stijgen door de komst van meer woningen en bedrijfspanden. Bij een dreigend tekort op de begroting zou worden gekeken naar bezuinigingen of het verminderen van het takenpakket van de gemeente.

Waarop de VVD wel wil bezuinigingen laat Grimbergen in het stuk nog in het midden: "Bezuinigen zal niet op alle dossiers mogelijk zijn, en de bezuinigingen zullen dus neerslaan in dossiers waar dat wel kan. Dat zullen niet altijd de dossiers zijn waarvan de VVD zal zeggen dat het onze eerste keuze is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel