Patat of friet? Op het Pieperfestival zijn ze er niet uit

EMMELOORD • Za 14 september 2019 | 16:31 • Zaterdag 14 september 2019 | 16:31

Patat, friet en gefrituurde aardappelstengels. In Emmeloord is zaterdag voor de 24e keer het Pieperfestival. Omroep Flevoland stelde de onvermijdelijke vraag aan bezoekers: 'Is het nou patat of friet?'

De reacties zijn gemengd "Ik zeg altijd patat, je zegt toch ook patatje met mayo." Een andere mevrouw zegt: "Ik zeg ook altijd patat, friet dat vind ik meer iets voor de Belgen". Hoewel er ook genoeg voorstanders zijn van friet. "Ja patat dat klinkt gewoon niet." En een andere meneer zegt: "Friet, ik weet gewoon niet anders dan dat het zo heet". Over één ding zijn de bezoekers het wel eens: Emmeloord is de aardappelhoofdstad van de wereld.

Daarom wordt jaarlijks het Pieperfestival gehouden. Daar is één ding gratis dat is het patat (of friet). "5000 kilo gaat er dit weekend doorheen" zegt organisator Jolanda Pater. Op het festival zijn uiteenlopende dingen te doen. "Er is muziek, 's avonds komen er artiesten, er is een braderie, we hebben een deel voor senioren en er is ook zat te doen voor de jeugd."

Uitzonderlijk is dat het festival dit jaar niet op De Deel wordt gehouden. "Die ligt open, daar wordt verbouwd, we kunnen er geen gebruik van maken." zegt Pater. Daarom is het festival uitgeweken naar het evenemententerrein aan de Marknesserweg. 'We hebben ook een treintje ingehuurd zodat mensen van de ene plek naar de andere kunnen komen." Er zijn ook activiteiten op het Kettingplein en er is een braderie op de Lange Nering.

Pater blikt zelfs al uit naar volgend jaar: "Dan hebben we het 25-jarig jubileum en dan gaan we echt nog wel wat groter uitpakken."

Is het nou patat of friet? Het Meertens Instituut, de waakhond van de Nederlandse taal zegt dat zowel patat als friet klopt. Er zijn alleen maar emotionele argumenten aan te dragen waarom het patat of friet zou moeten zijn in een discussie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel