Onderzoek naar slib bij Marker Wadden

LELYSTAD • Ma 16 september 2019 | 6:30 • Maandag 16 september 2019 | 6:30

Aan de rand van de Marker Wadden, de kunstmatige eilandengroep voor de kust van Lelystad, is een langlopend onderzoek naar Markermeerslib begonnen. Onderzoekers van Deltares gaan daar de komende jaren de omzetting van dun slib naar een voldoende stevige bodem voor rietmoeras nauwkeurig volgen.

De eerste metingen zijn inmiddels verricht. "We brengen de situatie nu in kaart", legt projectleider Thijs van Kessel uit. De komende maanden gaat het slib geleidelijk indikken. Dat wordt gedaan in drie afgesloten gedeeltes van het Markermeer. Daaruit worden monsters genomen, die worden opgestuurd naar het laboratorium.

Levend laboratorium
Modellen voor de bodemvorming zijn ontwikkeld in het laboratorium. Ze worden op de Marker Wadden in de praktijk getest. Het onderzoek is onderdeel van het Kennis- en Innovatieprogramma Marker Wadden, een initiatief van Deltares, Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten en EcoShape.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel