Hobbydrones geweerd in groot deel polders

LELYSTAD • Di 17 september 2019 | 6:40 • Dinsdag 17 september 2019 | 6:40

Het grootste deel van zuidelijk en oostelijk Flevoland is vanaf 7 november verboden terrein voor dronevliegers. Hobbyisten met speelgoeddrones mogen er niet meer vliegen. Alleen professionele vliegers mogen dronen, maar moeten hiervoor wel toestemming vragen. Het verbod houdt verband met een nieuw controlegebied van de luchtverkeersleiding rond Lelystad Airport, dat die datum van kracht wordt.

Het gebied is de zogeheten Controlled Traffic Region, ofwel CTR. Dit strekt zich uit vanaf Almere en Zeewolde, langs Lelystad en Biddinghuizen tot aan Swifterbant en Dronten. In bijna alle gevallen ligt een deel van de bebouwde kom binnen de zone. Daar mag dus niet meer zonder toestemming worden gevlogen.

Binnen de CTR liggen de toekomstige vliegroutes voor grote toestellen van en naar Lelystad Airport. Hoewel er nog geen zicht is op spoedige opening van de luchthaven voor vakantievluchten, gaat op 7 november de gecombineerde civiele en militaire luchtverkeersleiding aan de slag. Minister Van Nieuwenhuizen heeft hiertoe besloten, zodat de luchthaven is voorbereid op een eventuele opening in 2020.

Hoge boetes voor overtredingen
Vliegen met drones is in het CTR-gebied alleen toegestaan voor vliegers die hiervoor bevoegd zijn en over een vliegbrevet beschikken. Zij moeten voor elke vlucht toestemming vragen en tijdens de vlucht radiocontact met de verkeersleiding kunnen onderhouden. Ook mag de drone niet hoger komen dan 45 meter. Wie de nieuwe regels overtreedt, riskeert boetes die bij elkaar kunnen oplopen tot 8000 euro. Die kunnen de politie en de Inspectie Transport en Leefomgeving (ILT) opleggen.

Wie een speelgoeddrone heeft, moet dus goed uitkijken waar mag worden gevlogen. LVNL laat weten dat vliegers op een digitale dronekaart (client.aeroplus.nl/webclient.html) kunnen zien waar ze mogen vliegen. "LVNL ontwikkelt hiervoor ook een app, die naar verwachting volgend jaar zal worden gelanceerd". zo meldt een woordvoerder.

Landbouworganisatie LTO Noord verwacht geen problemen voor boeren, die voor hun werk geregeld van drones gebruik maken. Die worden bediend door professionele vliegers, die zich dus aan de regels moeten houden.

Militair vlieggebied
Opvallend is dat de CTR op luchtruimkaarten is aangewezen als militair vlieggebied in de zogeheten klasse D, hoewel Lelystad Airport een civiele luchthaven is. Wel landen er geregeld helikopters van de Luchtmobiele Brigade. Over de aanduiding 'militair' zegt Luchtverkeersleiding Nederland: "Klasse D was in het verleden met name in veel militaire CTR’s van kracht, maar de klasse is niet specifiek alleen bedoeld voor militaire CTR’s. Een luchtruimklasse wordt ingesteld op basis van het verwachte verkeersaanbod en verkeersmix (soorten vliegtuigen). De situatie voor Lelystad is beoordeeld en hierbij is klasse D luchtruim bepaald."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel