'Valsemunters al vanaf 2016 actief'

ALMERE • Di 17 september 2019 | 20:27 • Dinsdag 17 september 2019 | 20:27

De bende valsemunters uit Almere die begin dit jaar is opgepakt zou al vanaf 2016 actief zijn. Dat bleek dinsdag uit de regiezitting in de rechtbank in Lelystad.

Eind januari werden bij doorzoekingen op acht locaties zes verdachten opgepakt. Begin maart werden nog eens drie verdachten aangehouden. De negen vormden volgens het Openbaar Ministerie een bende valsemunters. Bij de aanhoudingen is voor ruim twee ton aan vervalst geld ontdekt, zei de officier van justitie. Het gaat om valse briefjes van 20 en 50 euro. Ook stonden er printers om het geld te drukken.

Tapgesprekken
De negen verdachten zijn in de leeftijd van 19 tot 45 jaar. Vier van de negen zitten nog vast. De vermeende bende was volgens het OM al vanaf januari 2016 actief. In het dossier zitten tienduizenden tapgesprekken, informatie van Interpol en van de Criminele Inlichtingen Eenheid.

Criminele winst
Ook maakte het OM dinsdag bekend hoeveel criminele winst het van de verdachten gaat vorderen. Die varieert van een ton tot meer dan 3 ton per verdachte. Via de app Telegram zou vals geld verhandeld zijn. Van de opbrengst zijn vermoedelijk bitcoins gekocht.

Beurshandel
Een van de raadslieden bestreed dat. Haar cliënt zou Telegram gebruiken om effecten op de beurs te kopen. Ook app-gesprekken over 'plakken' gaan niet over het plakken van hologrammen op valse briefjes, maar over iets heel anders, zei ze. Diverse advocaten willen dat meerdere getuigen gehoord worden.




WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel