Noodkreet aan minister Wiebes over windmolens Ketelhaven

DRONTEN • Do 19 september 2019 | 8:25 • Donderdag 19 september 2019 | 8:25

Inwoners van Ketelhaven in Dronten hebben in een brief aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken gevraagd te stoppen met Windpark Hanze.

Het park maakt deel uit van Windplan Groen in Dronten dat voorziet in de bouw van 89 windmolens met een hoogte van 249 meter. De dichtstbijzijnde molen is gepland op 900 meter van Ketelhaven. De inwoners vinden dat veel te dichtbij. Als het park niet te stoppen is willen zij dat de afstand tenminste tien maal de tiphoogte is, dus zo'n 2,5 kilometer van de woonkern. "Deze afstand voorkomt dat er zo’n 600 mensen last krijgen van slapeloze nachten door hoorbaar geluid en het niet-hoorbare infrageluid", zo staat in de brief.

Minister Eric Wiebes. Foto: ANP

De regie over Windplan Groen is in handen van het Rijk en de inwoners hebben hun hoop gevestigd op minister Wiebes. Al eerder hebben zij hun zienswijzen kenbaar gemaakt. "Het gebied tussen de N305 en Ketelhaven is een 'bijzonder gebied'. Het is één van de mooiste gebieden in Flevoland. Het wordt omringd door Natuur Netwerk Nederland, Natura 2000 gebieden IJsseldelta, het Vossemeer, het Ketelmeer, het Roggebotzand en -bos, het Roggebotveld en de ecologische verbindingszone Hoge Vaart." Een natuurgebied dat miljoenen heeft gekost moet dan ook consequent beschermd worden, vinden de inwoners van Ketelhaven.

Zij willen dat de 'juridische bulldozerij' rond het windpark stopt en de plannen worden beperkt. Een uitspraak van de Raad van State over de stikstofuitstoot in Nederland zou er voor kunnen zorgen dat plannen rond windparken en andere grote bouwwerken stil komen te liggen. De hoop in Ketelhaven is daar dan ook op gericht.

Uitspraak staatssecretaris Visser
De inwoners van Ketelhaven zijn mogelijk geholpen door een uitspraak van staatssecretaris Visser. Zolang er namelijk een militaire radar vlakbij Apeldoorn staat, kunnen windplan Groen en Blauw niet gebouwd worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel