Reimert Bouw wint ontwerpwedstrijd Floriadebruggen

ALMERE • Do 19 september 2019 | 22:03 • Donderdag 19 september 2019 | 22:03

Reimert Bouw en Infrastructuur uit Almere heeft de ontwerpwedstrijd voor twee circulaire bruggen naar het Floriadeterrein gewonnen. De twee ontwerpen van Reimert werden tijdens een receptie in het KAF uitgeroepen tot de allerbeste.

Erik Kijlstra van Reimert voelt zich vereerd met de winst. "Wij mogen de 'Beverbrug' en de 'Rondje Weerwaterbrug' gaan bouwen en daar zijn we heel trots op". De bruggen gaan samen ongeveer drieënhalf miljoen euro kosten. Ze moeten in 2021 klaar zijn.

Volgens een vakjury met daarin diverse deskundigen voldeden de ontwerpen van Reimert het beste aan alle eisen die aan de bruggen worden gesteld. "Belangrijk in de wedstrijd was de inzet van gebruikte materialen", zegt juryvoorzitter Remko Schnieders. "En verder vroegen we van de inzenders ook de bereidheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten bij de bouw."

Reimert wil de twee bruggen gaan bouwen met zoveel mogelijk hergebruikte materialen. "De bruggen worden aangelegd met materialen uit de omgeving en de materialen kunnen op lange termijn ook weer hergebruikt worden", zegt Erik Kijlstra. Het beton in de bruggen is tweedehands. "Het gaat om beton uit Almere dat al eens ergens anders voor is gebruikt. Wij hebben een procedé ontwikkeld om die grondstof opnieuw hoogwaardig te verwerken." Het hergebruikte beton is volgens Kijlstra net zo betrouwbaar en sterk als nieuw beton. Reimert hoopt in het tweede kwartaal van 2020 met de bouw te kunnen beginnen.

Het ontwerp van de twee bruggen komt van de Almeerse architect René van Zuuk. "Speciaal aan deze bruggen is vooral dat ze worden gemaakt van gebruikte materialen", zegt de architect. "Niet alleen het beton, maar ook de buispalen en het wapeningsstaal voor de leuningen is 'tweedehands'. Zelfs de houten regel bovenop de brug is al eens eerder gebruikt." De ontwerpwedstrijd was voor van Zuuk een thuiswedstrijd. Van Zuuk is zelf Almeerder en hij heeft onder andere de 'Wave' bij het Weerwater ontworpen. "Het is heel leuk om in je eigen stad te mogen bouwen. Je wordt er dan toch dagelijks mee geconfronteerd."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel