Collegepartijen gemeenteraad verdeeld over wietexperiment

ALMERE • Do 19 september 2019 | 23:50 • Donderdag 19 september 2019 | 23:50

De collegepartijen zijn verdeeld over de mogelijke deelname van de gemeente Almere aan het landelijke experiment met de verkoop van staatswiet.

Almere is één van de tien gemeenten die door de landelijke overheid zijn aangewezen voor het experiment. In een periode van vier jaar moet duidelijk worden welke effecten er zijn op het gebied van criminaliteit, veiligheid en gezondheid.

Deadline: 31 december 2019
De tien gemeenten moeten voor 31 december 2019 aangeven of ze wel of niet mee willen doen. Eén van de voorwaarden voor de pilot is dat alle coffeeshops die gevestigd zijn in de deelnemende gemeenten meedoen aan het experiment. Almere telt drie coffeeshops. Eén daarvan heeft geen vertrouwen in de proef en ziet af van deelname. In dat geval is de burgemeester genoodzaakt om de zaak te sluiten als de gemeente Almere de pilot wil draaien.

Verdeeldheid
Collegepartijen PvdA en D66 zijn voorstanders van het experiment. Zij zouden graag zien dat alle drie de coffeeshops meedoen aan de proef. Als één coffeeshopeigenaar weigert, mag de burgemeester volgens hen de zaak sluiten. Ook GroenLinks vindt dat als het experiment in Almere gehouden wordt, de derde coffeeshop zich daarbij moet voegen.

Collegepartijen VVD en ChristenUnie denken er anders over. ChristenUnie is tegen het gebruik van softdrugs en daarmee logischerwijs tegenstander van het experiment. De grootste coalitiepartij VVD is onderling verdeeld. Sommige liberalen in de gemeenteraad zijn voor de sluiting van niet deelnemende coffeeshops, als dat moet. Anderen vinden dat een verregaande maatregel en zijn tegen.

Wie gaat het betalen
De gemeenteraad wil ook meer weten over de kosten. Het experiment zal de gemeente Almere in vier jaar tijd 1 miljoen euro kosten. Bovendien is meer politiecapaciteit nodig. Veel fracties in de gemeenteraad willen dat de landelijke overheid voor die kosten opdraait. Burgemeester Franc Weerwind waarschuwt dat daarover geen duidelijkheid komt voor 31 december. Hij voert nog gesprekken met Den Haag.

De discussie op de politieke markt over het wietexperiment gaat volgende week verder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel