Windpark NOP slaat 1.000 vogels uit de lucht

NOORDOOSTPOLDER • Zo 22 september 2019 | 20:59 • Zondag 22 september 2019 | 20:59

De 38 windmolens van Windpark Noordoostpolder die op de dijken van Noordoostpolder staan, slaan jaarlijks ruim 1.000 vogels uit de lucht. Dat blijkt uit tellingen van ecologen. Onder de aalscholver- en de huiszwaluwpopulatie vallen de meeste slachtoffers.

Het windmolenpark heeft ook 48 turbines in het IJsselmeer staan. Hoeveel slachtoffers in dit buitendijkse deel vallen, is moeilijker te tellen. De getroffen vogels vallen in het water en zijn niet terug te vinden. De ecologen verwachten ongeveer hetzelfde aantal slachtoffers als binnendijks.

Ook vleermuizen worden getroffen door de wieken. In totaal zijn dat zo'n vijf vleermuizen per jaar, per molen. Vooral de ruige dwergvleermuis is vaak slachtoffer. Het aantal slachtoffers is volgens de ecoloog vergelijkbaar met dat bij andere windparken.

Ecologische impact
"We willen eigenlijk beter begrijpen wat de ecologische impact is van windparken." Dat zegt Erik Klop, een van de ecologen die in het gebied onderzoek doet. "Door dat jaren te onderzoeken en te analyseren krijgen we daar een steeds beter beeld van."

Vooralsnog ziet het er volgens Klop naar uit dat de molens niet massaal vogels uit de lucht slaan. Verkeer en hoogspanningskabels zijn volgens hem ook een belangrijke oorzaak van vogelsterfte. "Als je het zo vergelijkt, nemen windturbines een vrij bescheiden plek in. Toch kan het nog steeds om aanzienlijke aantallen in een windpark gaan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel