Poldertoren definitief niet in de verkoop

NOORDOOSTPOLDER • Ma 23 september 2019 | 21:16 • Maandag 23 september 2019 | 21:16

De Poldertoren in Emmeloord wordt niet verkocht. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad van Noordoostpolder maandagavond bepaald.

Er wordt eenmalig 383.000 euro uitgetrokken voor achterstallig onderhoud van de voormalige watertoren. Ook is ook geld beschikbaar voor het renoveren van het carillon.

Verder wordt bekeken of de onderste zes verdiepingen verhuurd kunnen worden en of het uitkijkplatform permanent open kan blijven. De overige verdiepingen moeten een tijdelijke opvulling krijgen.

'Debat van de eeuw'
De politiek heeft maandagavond lang gediscussieerd over de mogelijke verkoop van de Poldertoren. De PvdA is fel tegen. "We willen niet dat de toren naar het kapitaal gaat", zegt fractievoorzitter Rien van der Velde. Hij omschreef vorige week dit debat als 'het debat van de eeuw'. Maandagavond kwam hij hierop terug: "Als dingen echt belangrijk voor je zijn dan gebruik je daar wat grotere woorden voor".

De VVD wilde de optie van verkoop wel openhouden. Gemeenteraadslid Bouke Wielenga sprak zijn zorgen uit door middel van een ronddraaiende tol tijdens zijn spreektijd. "Een gemeenschappelijk symbool van eenheid en de hoogste toren van de polder".

Hart van de polder
De Poldertoren is sinds 1959 het hart van de Noordoostpolder. De gemeente kocht de toren in 2005 en investeerde toen bijna vier miljoen euro in een grote opknapbeurt. Die bleek slecht te zijn uitgevoerd. Er waren veel lekkages en de toren was niet energiezuinig. De VVV/ANWB en museum Nieuw Land vertrokken daarom, en ook restaurant Sonoy ging weg vanwege de aanhoudende lekkageproblemen.

Het college van burgemeester en wethouders trekt elk jaar 50.000 euro uit voor algemeen onderhoud aan de Poldertoren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel