Gemeente kan mogelijk haar statushouders niet kwijt

LELYSTAD • Wo 25 september 2019 | 17:33 • Woensdag 25 september 2019 | 17:33

De gemeente Lelystad kan mogelijk 49 statushouders niet kwijt. De gemeente is wettelijk verplicht deze statushouders te huisvesten maar beschikt niet over voldoende sociale huurwoningen. Daarom geeft wethouder Sparreboom de gemeenteraad drie opties zodat de gemeente toch haar verplichtingen na kan komen.

De raad heeft in november vorig jaar bepaald dat statushouders geen voorrang meer krijgen op sociale huurwoningen. Onder meer de VVD, Leefbaar Lelystad, de PVV en de InwonersPartij vinden dat inwoners van Lelystad anders worden benadeeld ten opzichte van asielzoekers. De provincie gaf eerder aan zorgen te hebben over de opvang en gaf aan dat de wethouder een plan van aanpak moest schrijven.

Het college wilde woningcorporatie Centrada de opdracht geven om de urgentieverklaring weer in werking te laten gaan, maar daar heeft de gemeenteraad in juni dit jaar een stokje voor gestoken.

Sparreboom geeft voor de raad nu drie oplossingen:

  • Er verandert helemaal niks. Waardoor de provincie de taken van de gemeente overneemt en statushouders gaat huisvesten en de rekening naar de gemeente Lelystad stuurt. Kosten: ongeveer 210.000 euro
  • Statushouders huisvesten in huurwoningen in de vrije sector. De gemeente draait dan op voor het verschil in huurprijs tussen een woning van de woningbouwvereniging en de particuliere sector. Kosten: ongeveer 170.000 euro.
  • De gemeente gaat zorgen dat op basis van gezinshereniging het quotum wordt gehaald. Kosten: 0 euro.

De gemeenteraad is nu aan zet. Zij moet beslissen wanneer het plan van aanpak op de politieke agenda komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel