Buurtfeest moet meer samenhang brengen tussen bewoners en studenten

DRONTEN • Wo 25 september 2019 | 23:52 • Woensdag 25 september 2019 | 23:52

Bewoners van Dronten Noord hielden woensdagavond een buurtfeest in de wijk om elkaar zo beter te leren kennen. Bewoners van de Grutto, de Kievit, de Morinel en de Oeverloper kwamen op een grasveldje bijeen om daar samen iets te eten en te drinken.

Het buurtfeest was georganiseerd door bewoner Anke Dekkers. Zij wil de leefbaarheid in de buurt verbeteren. "Dronten Noord komt al tijden in het nieuws door overlast van studenten en arbeidsmigranten. Ik hoop dat we daar verbetering in kunnen krijgen als we elkaar op een ongedwongen manier leren kennen." Dekkers is blij met de grote opkomst. Op het grasveldje staan tientallen bewoners samen een pannenkoek te eten terwijl de kinderen spelen op een springkussen.

In Dronten Noord wonen veel studenten van de Aeres Hogeschool. Het aantal studenten in Dronten is de afgelopen jaren sterk gestegen. Dat heeft er toe geleid dat er veel studentenhuizen in de woonwijken zijn bijgekomen. Vooral de verschillen in de leefwijzen van de studenten en andere buurtbewoners hebben de afgelopen jaren geleid tot spanningen.

'Met elkaar praten helpt'
"Studenten studeren maar willen ook een mooie tijd hebben", zegt één van de bewoners op het buurtfeest. "Daar heb ik begrip voor. Maar als je last hebt van lawaai van een studentenfeest, dan moet je daar aanbellen en met ze in gesprek gaan. Ik heb de ervaring dat je dan prima met ze kan praten. Maar ik kan me ook voorstellen dat het lastig is om die stap te zetten. Zo'n bijeenkomst als deze helpt daarbij".

Op het buurtfeest zijn ook meerdere studenten aanwezig. "Ik sprak net met een meneer die mijn achterbuurman is", zegt Michiel Fontaine. Hij vindt het buurtfeest een goed idee. "Je krijgt zo meer contact tussen de buurt en de studenten". Hij snapt dat mensen soms overlast van studenten hebben. "Maar een student is ook een student hè. En we willen graag leven."

Organisator Dekkers denkt niet dat een buurtfeest alle problemen in de wijk zal oplossen. "Maar het zal hopelijk wel helpen om elkaar te kunnen aanspreken als er iets aan de hand is. En dit feest zorgt er voor dat we contact hebben bij iets positiefs in plaats dat we pas contact maken als er al irritatie en spanning is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel