PVV: het rommelt binnen het dagelijks bestuur

ALMERE • Do 26 september 2019 | 14:29 • Donderdag 26 september 2019 | 14:29

PVV Almere denkt dat het rommelt binnen het college van burgemeester en wethouders. Aanleiding voor die gedachte is het vertrek van wethouder Loes Ypma.

Ypma is de vierde wethouder die deze collegeperiode vertrekt uit Almere. Drie van de wethouders hadden de Floriade in hun dossier. De lokale PVV-fractie vraagt donderdagavond een debat aan over Ypma's vertrek.

Fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV zag het ontslag van de wethouder al aankomen. Hij zegt dat ze meerdere keren niet aanwezig was op het stadhuis, terwijl ze daar wel had moeten zijn.

Donderdagochtend diende Ypma haar ontslagbrief in. De afgelopen twee weken zat ze ziek thuis. In de brief vertelt de wethouder dat ze oververmoeid is. De reistijd vanuit Woerden heeft daar een rol in gespeeld. De afgelopen weken zat de wethouder ziek thuis.

Normaal gesproken horen wethouders te wonen in de gemeente waar ze werkzaam zijn. Ypma maakte eerder dit jaar bekend dat ze niet van haar woonplaats Woerden naar Almere wilde verhuizen. Toon van Dijk van de PVV verwacht dat er meer speelt binnen het college dan alleen de vermoeidheid van Ypma.

Tekst gaat door onder de TweetsWat zeggen andere partijen over het vertrek?
De Partij voor de Dieren zag het vertrek van Ypma al een beetje aankomen, zo zegt fractievoorzitter Leonie Vestering. Ze vroeg zich af of het nog wel goed ging komen toen de wethouder zich ziek meldde. De PvdD vindt het besluit van de wethouder op bestuurlijk vlak zeer onwenselijk. "Het is slecht voor de continuïteit. Vooral over het woningnooddossier maak ik me zorgen", zegt Vestering. Ze wil niet speculeren of er meer speelt bij het vertrek van Ypma.

Oud-wethouder en raadslid Frits Huis van Leefbaar Almere vind het besluit ook slecht voor het bestuur van de stad. Vestering en Huis hebben op menselijk vlak wel begrip voor het besluit van Ypma. Ook vinden ze dat Ypma als wethouder zeer betrokken was bij de stad en noemen haar een harde werker.

GroenLinks was ook niet verrast met het ontslag van Ypma. De partij zag het vertrek aankomen omdat het gezinsleven van de wethouder in het gedrang kwam. "Haar gezin staat op de eerste plaats. Ik vind het daarom een moedig besluit. Wel is het jammer, want Ypma heeft goed werk verricht", vertelt fractievoorzitter Willy-Anne van der Heijden.

Fractievoorzitter Martine van Bemmel van D66 noemt de beslissing van Ypma verdrietig, maar zegt er wel respect en begrip voor te hebben. Ze had verwacht dat de wethouder gewoon weer ging beginnen na haar ziekteperiode.

Een groot hart
De reden voor Ypma's vertrek vindt fractievoorzitter Hans Everhard van de SP op zijn minst bijzonder te noemen. "Ik denk dat Ypma al ontslag had moeten nemen toen ze besloot in Woerden te blijven." Everhard zegt niet blij te zijn dat Ypma vertrekt. Volgens hem deed ze haar werk goed en heeft ze een groot hart.


Alle fractievoorzitters denken dat de Floriade niet in gevaar komt. Ze hebben vertrouwen dat de PvdA met een goede opvolger komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel