Twee jaar cel voor gijzelen Almeerder

ALMERE • Vr 27 september 2019 | 18:45 • Vrijdag 27 september 2019 | 18:45

Voor het ontvoeren en mishandelen van een man uit Almere heeft een duo uit Purmerend twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk opgelegd gekregen. Volgens de rechtbank hebben de 35-jarige man en 28-jarige vrouw het slachtoffer vorig jaar herfst ernstig bedreigd, geïntimideerd en gedwongen om geld af te staan.

De 35-jarige man en de 28-jarige vrouw uit Purmerend stonden op 5 oktober 2018 voor de woning van het slachtoffer. Zij dwongen hem in hun auto te stappen. Toen het slachtoffer de code van zijn telefoon niet wilde geven, hebben ze een brandende sigaret op zijn hand uitgedrukt.

De man is vervolgens geblinddoekt vervoerd naar een schuur bij een woning in Amsterdam. Daar moest hij zich uitkleden en werd hij op een stoel vastgebonden.

De twee verdachten hebben de man meerdere soorten drugs toegediend en hem ook geslagen. Ook werd er met een gasbrander en een taser gedreigd.

'Gouden bergen'
Volgens de mannelijke verdachte had het slachtoffer hem ‘gouden bergen beloofd’, zoals een baan met een riant salaris en een auto van de zaak. Het slachtoffer kon dit niet leveren.

In de Amsterdamse schuur moest de man documenten ondertekenen, waarin hij toezegt de verdachten geld te betalen. Als hij niet tekende zouden de verdachten zijn familie, onder wie zijn dochter, 'pakken'. Pas in de nacht werd de man weer naar zijn woning in Almere gebracht.

Disproportioneel
Volgens de rechtbank hebben de verdachten het slachtoffer vernederd en hebben ze een grove inbreuk gemaakt op zijn lichamelijke en geestelijke integriteit. De rechtbank noemt het handelen van verdachten disproportioneel, onacceptabel en verwerpelijk.

De gevolgen voor het slachtoffer zijn ernstig, zo bleek uit de slachtofferverklaring. De man heeft een posttraumatische stressstoornis opgelopen en volgt daarvoor nog altijd therapie. Bovendien is hij erg bang geweest voor zijn eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van zijn kinderen.

Contactverbod
Een taakstraf of een straf die gelijk is aan het voorarrest is volgens de rechtbank niet aan de orde. Tijdens de gijzeling is vooral veel gedreigd en niet bewezen is dat alle handelingen van te voren bedacht zijn. De verdachten hebben zich laten meeslepen door de omstandigheden en het moment. Dit doet overigens niets af aan de ernst van de zaak. Naast de gevangenisstraf legt de rechtbank een contactverbod met het slachtoffer op.

De zaak tegen een derde verdachte wordt later behandeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel