Mogelijk op drie plekken vuurwerkvrije zone tijdens jaarwisseling

ALMERE • Za 5 oktober 2019 | 9:35 • Zaterdag 5 oktober 2019 | 9:35

Het Dierenasiel Almere, de gebieden naast de Lepelaarsplassen en de parkeerplaatsen rondom Pampushout en het Vaartsluisbos moeten komende jaarwisseling verplicht vuurwerkvrij zijn. Dat is de wens van de gemeente Almere, die wil op die plekken een vuurwerkvrije zone instellen.

De gemeenteraad praat al langer over (vrijwillige) vuurwerkvrije zones. Afgelopen jaarwisseling werd daar voor het eerst mee geëxperimenteerd. Naar aanleiding daarvan is nu gekeken op welke locaties behoefte is aan verplichte vuurwerkvrije zones. De drie verplichte vuurwerkvrije zones zijn opgenomen in een voorstel aan de gemeenteraad.

Natuurorganisaties Stad en Natuur, Flevolandschap en het Dierenasiel Almere hebben aangegeven een verbod te willen vanwege het negatieve effect van vuurwerk op het welzijn van dieren. Om het vuurwerkverbod te handhaven wordt wel extra handhaving ingezet. De kosten daarvan zijn 7000 euro.

Volgens de gemeente Almere komt er steeds meer draagvlak in Nederland voor vuurwerk beperkende maatregelen. "Vuurwerkvrije zones passen daarom in de tijdsgeest". Daarnaast denkt het stadsbestuur dat een vuurwerkverbod in specifieke zones ervoor zorgt dat de overlast in kwetsbare gebieden afneemt, terwijl vuurwerkliefhebbers nog steeds genoeg ruimte hebben om vuurwerk af te steken in hun omgeving.

Binnenkort praat de gemeenteraad verder over het voorstel van het stadsbestuur. Tegelijkertijd wordt ook onderzocht of er in Almere draagvlak is voor een vuurwerkvrije zone.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel