'Dagelijks bestuur gemeente is niet stabiel'

NOORDOOSTPOLDER • Di 8 oktober 2019 | 13:52 • Dinsdag 8 oktober 2019 | 13:52

Het vertrek van burgemeester van Noordoostpolder Harald Bouman is bijzonder en raar. Dat zegt John Bijl die zich als directeur van het Periklesinstituut bezighoudt met alles wat met ons democratisch bestel te maken heeft. "Buiten gezondheidsredenen om is het nog niet eerder voorgekomen dat een burgemeester na zo'n korte tijd al vertrekt", vertelt Bijl. Bouman maakte maandag bekend af te treden na de ambtsketen maar tien maanden gedragen te hebben. En de reden voor zijn vertrek blijft in nevelen gehuld.

Het plotselinge vertrek van burgemeester Harald Bouman van Noordoostpolder roept ontzettend veel vragen op. Vragen die niet worden beantwoord door de inmiddels ex-burgemeester. Bouman zegt in het YouTube-filmpje waarin hij zijn vertrek wereldkundig maakt, dat er een "te groot verschil is met zijn directe werkomgeving over de wijze waarop ik de gemeente wil besturen". Volgens Bijl moet die 'directe werkomgeving' slaan op de wethouders. "Als het om de gemeentesecretaris of de griffier zou gaan, dan zouden zij degene zijn die opstappen als er een conflict is. Ook zou het vreemd zijn als er onoverkomelijke problemen zouden zijn met de gemeenteraad, want die heeft Bouman zelf uitgekozen als burgemeester een paar maanden geleden", denkt Bijl.

Gemeenteraad is verbaasd
John Bijl vindt het opvallend dat raadsleden het vertrek van Bouman niet hebben zien aankomen. "Het is erg gek dat het zo plotseling is gegaan en dat er geen gesprekken zijn geweest met de gemeenteraad", zegt Bijl. "Bovendien vind ik het laf van de raadsleden dat ze blijkbaar de burgemeester niet steunen en wel de wethouders. Er zitten allerlei 'veiligheidskleppen' in het democratische proces en die hebben hier blijkbaar allemaal niet gewerkt", aldus Bijl.

"Hoe dit gelopen is zegt iets over het dagelijks bestuur in Noordoostpolder. Als het niet lukt om hier met elkaar fatsoenlijk over te praten en er één iemand moet sneuvelen nadat hij net tien maanden bezig is, dan is dat een teken aan de wand", aldus Bijl.

Rol van de commissaris van de Koning
Bouman heeft gesprekken gevoerd met de commissaris van de Koning Leen Verbeek, over de moeilijkheden waarmee hij te maken had in de gemeente Noordoostpolder. "Het valt onder de wettelijke opdracht van een commissaris om te zorgen voor stabiliteit van het gemeentebestuur. In hoeverre Verbeek in dit geval al dan niet heeft proberen te bemiddelen weet ik niet, maar duidelijk is wel dat hij de situatie niet heeft weten te stabiliseren", laat Bijl weten.

Leen Verbeek zegt voor het eind van deze week, of anders begin volgende week met een interim burgemeester van buiten Noordoostpolder te komen. Tot die tijd neemt wethouder Marian Uitdewilligen als loco-burgemeester de taken waar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel