Brandweer krijgt als eerste nieuw blussysteem

FLEVOLAND • Do 10 oktober 2019 | 21:41 • Donderdag 10 oktober 2019 | 21:41

De brandweer in Flevoland beschikt vanaf zaterdag als eerste in Nederland over een bijzonder voertuig dat kan helpen bij het blussen van grote branden. Het gaat om een grootwatertransportsysteem, dat speciaal voor de brandweer is ontwikkeld.

Als de brandweer bij een brand arriveert, komt het eerste bluswater uit de zogeheten tankautospuit. Maar op enig moment is dat water op. Normaal gesproken zoeken de brandlieden dan naar alternatief bluswater, zoals een put van het drinkwaternet. In bewoond gebied is om de 80 meter zo'n put te vinden. Verder kan de brandweer nog gebruik maken van water uit sloten en vaarten.

Als er meer water nodig is, kan het nieuwe voertuig worden ingezet. Dat levert 8.000 liter water per minuut. De afstand van open water naar de brand mag dan maximaal anderhalve kilometer zijn. De systemen die de brandweer nu in gebruik heeft, zijn inmiddels 30 jaar oud en leveren lang niet die hoeveelheid bluswater.

De overdracht van het grootwatertransportsysteem vindt zaterdag plaats bij de kazerne van Urk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel