Leerlingen ernstig bedreigd door schoolgenoten om Coming Out Dag

ALMERE • Do 10 oktober 2019 | 23:23 • Donderdag 10 oktober 2019 | 23:23

Een groep leerlingen van het Trinitas Gymnasium in Almere is ernstig bedreigd vanwege hun inzet op school bij festiviteiten rondom Coming Out Dag. Dit blijkt uit brieven van de school, aan alle ouders, die in handen zijn van Omroep Flevoland. Door de bedreigingen is veel onrust ontstaan op de school.

In de eerste brief staat onder meer: "Helaas is de feestelijke aankondiging voor een aantal jongeren, waaronder leerlingen van het Trinitas Gymnasium, reden geweest om berichten op social media te plaatsen met een homofobe en dreigende toon".

Politie ingeschakeld
Een groepje leerlingen is al lange tijd bezig met het regelen van een aantal activiteiten rondom Coming Out Dag. Zo komt wethouder Jerzy Soetekouw daar vrijdag een regenboogvlag hijsen. De leerlingen hebben dat allemaal zelf geregeld. Ze krijgen daar binnen de school alle ruimte voor. "Op een bepaald moment zijn er via social media een aantal bedreigingen geuit waarop wij hebben besloten de politie in te schakelen" zegt Rector Merijn Sprenger tegen Omroep Flevoland.

"Berichten werden ernstiger van toon"

— Merijn Sprenger,Trinitas Gymnasium

De politie heeft toen op school onderzoek gedaan naar de herkomst van de berichten. Woensdagavond ging het door op de social media. De school schrijft dat deze toen 'ernstiger van toon werden'. Hierop hebben diverse leerlingen samen met hun ouders de school te kennen gegeven dat zij zich zorgen maken. De politie is toen opnieuw in actie gekomen. Op welke manier, valt uit de brieven niet op te maken en wil de rector ook niet vertellen. Hij verwijst hiervoor naar de politie.

Tweede brief met positiever geluid
Donderdag, later op de dag, heeft de school nog een tweede brief gestuurd naar alle ouders. Hierin staat dat de politie en de gemeente geen reden voor zorgen over de veiligheid op school zien en dat de festiviteiten gewoon door kunnen gaan: "Na de gebeurtenissen gaan we als school (...) aan de slag om het gevoel van veiligheid voor alle leerlingen te herstellen."

De school weet van sommige leerlingen dat zij betrokken zijn geweest bij de bedreigingen. Zes leerlingen hebben een 'verplichte time-out' gekregen en zijn de komende dagen niet welkom op school.

Bedreigers opgeroepen zich te melden
Het Trinitas Gymnasium doet een dringende oproep aan alle leerlingen die de afgelopen dagen dingen op social media 'iets gezegd hebben waar ze bij nader inzien niet trots op zijn'. Zij kunnen zich tot maandagmiddag melden bij de anti-pestcoördinator van de school. Leerlingen die zich niet melden, maar waarvan de school weet dat ze ongepast gedrag hebben vertoond, krijgen een gesprek met de schoolleiding. Over de aard en inhoud van de bedreigingen verwijst Sprenger naar de politie.

Reactie politie
Een woordvoerder van de politie laat vrijdagochtend weten dat er gehandeld is op 'bedreigingen'. Wat er precies gezegd is, wordt niet bekend gemaakt. Wel was duidelijk dat de bedreigingen tegen de school gericht waren en wie erachter zaten. Agenten zijn bij de desbetreffende leerlingen langsgegaan voor een gesprek met hen en hun ouders. De politie heeft dat bij vijf leerlingen gedaan en verwacht dat het daarbij blijft.

De festiviteiten op de school zijn vrijdag gewoon doorgegaan. De politie was daarbij aanwezig. Samen met de wethouder is de vlag gehesen. Soetekouw is geschrokken van de berichten. Volgens hem benadrukken de gebeurtenissen nog eens waarom Coming Out Dag nodig is.

Marloes Huijsen van het Bureau Gelijke Behandeling vindt het "heel erg jammer" dat er bedreigingen zijn geuit door medeleerlingen. Ze spreek verder van een "zorgwekkend signaal dat er echt nog veel werk te doen is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel