Almeerse tuinen hebben de meeste tegels

FLEVOLAND • Vr 11 oktober 2019 | 9:55 • Vrijdag 11 oktober 2019 | 9:55

Almere heeft van heel Nederland de meeste betegelde tuinen. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeks- en adviesbureau Cobra Groeninzicht. Door naar luchtfoto's te kijken, onderzocht het bureau hoeveel tuinen 'groen' of juist 'grijs' zijn. In Almere is ruim 66% van de tuinen met tegels gevuld.

Ook Noordoostpolder, Lelystad en Dronten bevinden zich in de landelijke top 10. Zeewolde scoort in de provincie het best met groen. Daar is net iets meer dan de helft van de tuinen betegeld.

Gemiddeld is in Nederland ongeveer een derde van de tuinen met tegels bedekt. Volgens experts heeft dit nadelige gevolgen voor de omgeving: steden worden heter omdat tegels warmte vast blijven houden, zelfs als het buiten afkoelt. Ook wordt het leefgebied van dieren en planten kleiner naarmate er meer tegels in tuinen verschijnen.

Daarnaast kunnen tegeltuinen voor wateroverlast zorgen. Volgens Joop Spijker van Wageningen Environmental Research komen er door het veranderende klimaat vaker heftige regenbuien voor. De tegels zorgen ervoor dat water dan niet in de bodem weg kan stromen. Water dat wel zijn weg vindt naar putten, zorgt voor een overbelasting van het riool.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel