Bataviahaven uitwijkplaats race klassieke boten

LELYSTAD • Vr 11 oktober 2019 | 12:17 • Vrijdag 11 oktober 2019 | 12:17

Wie vandaag naar Bataviahaven in Lelystad gaat, wordt getrakteerd op een zeldzaam tafereel: de haven ligt vol met klassieke zeilboten. Die zijn daar in het kader van de Race of the Classics.

Normaal gesproken gaat de race van Nederland naar Engeland. Omdat het te hard waait om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken, is er langs de Nederlandse havens een alternatieve route uitgezet. De boten zijn woensdag vertrokken vanuit Rotterdam. Donderdag hebben ze overnacht in de haven van Den Helder, vrijdag is Bataviahaven aan de beurt.

Havenmeester Sven Westerink noemt het een uitzonderlijke situatie. "De race wordt vaker gehouden, maar omdat de route normaal gesproken naar Engeland voert, zie je de boten hier in Lelystad dus niet. We hebben nu onze eigen vloot en de wedstrijddeelnemers liggen. Dat zijn in totaal zo'n 40 klassieke zeilschepen van ongeveer 100 jaar oud."

Bataviahaven hoorde ongeveer anderhalve dag van tevoren dat de boten naar Lelystad zouden uitwijken. "We moesten toen wat van onze eigen schepen verplaatsen, zodat de wedstrijddeelnemers wel bij elkaar konden liggen", vertelt Westerink. "Dat was even passen en meten. De boten hebben verschillende afmetingen en er moet wel voor iedereen ruimte zijn. De haven is nu ook wel redelijk vol ja."

De boten zelf zijn niet toegankelijk voor bezoekers. Liefhebbers kunnen ze vrijdag wel van de buitenkant bewonderen. Zaterdagochtend rond 08:00 uur zullen de boten afreizen naar Amsterdam, waar de race eindigt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel