Drie verdachten staan terecht voor miljoenenfraude

LELYSTAD • Ma 14 oktober 2019 | 21:01 • Maandag 14 oktober 2019 | 21:01

Drie verdachten uit Lelystad staan vanaf maandag terecht voor faillissementsfraude en oplichting. Fitnessapparatuur, automaterialen en laptops werden voor een totale waarde van 1,5 miljoen euro besteld en verduisterd zonder dat er een cent is betaald. De rechtbank in Lelystad trekt drie dagen uit voor de zaak.

De politie deed in maart 2017 invallen in tien panden in onder meer Lelystad. Drie Lelystedelingen in de leeftijd van 36 tot en met 48 zouden op naam van meerdere bedrijven voor vele tonnen aan goederen besteld hebben. Na levering verdwenen deze fitnessapparaten en hefbruggen voor garagebedrijven spoorloos. De meeste goederen werden besteld op naam van Habé Uitzendbureau dat aan de Binnenhavenweg zat. In 2013 zou het bedrijf 4,8 miljoen euro hebben omgezet en had het 163 werknemers in dienst. Het bedrijf ging in 2015 failliet. De curator heeft niet één van die werknemers weten te traceren. Ook ontbreekt het geld.

De goederen werden geleverd op adressen van de 36-jarige hoofdverdachte. Hij verwees maandag in zijn verklaringen herhaaldelijk naar de eigenaar van Habé, een Franse Turk. Die man is spoorloos, zegt de verdediging. Die man bestaat niet, zegt het Openbaar Ministerie. Een getuige kende de hoofdverdachte juist onder de naam van de Fransman.

Een chauffeur bevestigde dat hij fitnessapparatuur, die was geleverd op een adres van de hoofdverdachte, op diens aanwijzingen naar een loods in Hoofddorp bracht. Daarna verdwenen de goederen spoorloos. Volgens de 48-jarige medeverdachte zou hij met de hoofdverdachte een sportschool beginnen. Het plan ging niet door maar de hoofdverdachte bestelde toch fitnessapparatuur, zei hij. Hij wist dat die spullen zouden verdwijnen. De medeverdachte werd op de zitting gehoord door de advocaten van de hoofdverdachte en loog in zijn verklaring, stellen zij.

Aan het einde van de zitting maandag dreigde de hoofdverdachte plots met zijn advocaten te breken. Over de reden van de breuk wilden de raadslieden weinig kwijt. Dinsdag wordt bekend of de advocaten van de hoofdverdachte hem bij blijven staan. Is dat zo, dan maakt de officier van justitie 's middags de strafeisen bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel