Vervangen palenscherm gaat meer geld kosten

URK • Wo 16 oktober 2019 | 22:04 • Woensdag 16 oktober 2019 | 22:04

De gemeente Urk moet extra geld uittrekken om de replica van het oude palenscherm volledig te kunnen vervangen. Het college wil hiervoor 320.000 euro beschikbaar stellen. Vorig jaar werd al 750.000 euro opzij gezet, maar dat blijkt niet voldoende te zijn voor het complete herstel van de oude zeewering.

Van de 320.000 euro is 90.000 euro bestemd om een wandel- en fietsroute te maken die het palenscherm en daarmee de contouren van het oude eiland volgt. Op de route moeten op zeven plekken informatiepunten komen. Daar zal dan informatie uit de geschiedenis van het eiland Urk te zien en te lezen zijn.

De plannen zijn woensdagavond besproken in de commissievergadering. Alleen Hart voor Urk vond de kosten te hoog en was tegen, de andere partijen zijn akkoord. De ChristenUnie wil wel dat de informatieborden hufterproof worden. Het CDA dringt er op aan dat het onderhoud aan het scherm in de toekomst duurzaam te doen.

Tekst gaat verder onder de foto

De plannen worden op dit moment uitgelicht in een expositie die in de hal van het gemeentehuis te zien is.

Tekst gaat verder onder de foto

Het palenscherm diende tot de inpoldering als bescherming voor de Urker bevolking tegen de golven van de Zuiderzee. Nadat Urk met het vasteland werd verbonden, verloor het palenscherm de originele functie.

In de Tweede Wereldoorlog werden de palen door de bevolking deels opgestookt. De resterende palen werden uit de grond gehaald. In de jaren zeventig werd de replica geplaatst, maar ook die raakte in de loop van de jaren in verval.


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel