E. coli, uitkijkpunten en tevredenheid: uitkomsten wateronderzoek

ALMERE • Do 17 oktober 2019 | 0:10 • Donderdag 17 oktober 2019 | 0:10

Wat is de stand van de waterkwaliteit van Almere? Die vraag hebben onderzoekers en vrijwilligers afgelopen maanden onderzocht. Woensdagavond presenteerden ze de voorlopige uitkomsten in de Kunstlinie Almere Flevoland in Almere.

In totaal zijn er op dit moment rond de 800 metingen gedaan rondom wateroverlast, -kwaliteit en -beleving. Daaruit blijkt in veel gevallen dat hoe groter het watergebied is, hoe beter de kwaliteit. Het Weerwater is bijvoorbeeld relatief schoon. Verder zijn de Almeerders erg tevreden over hun water en hoe zij water beleven. Zo zijn er veel voorzieningen zoals prullenbakken en bankjes. Wel willen inwoners meer uitkijkpunten om van het water te genieten.

E. coli
Opvallend is de uitkomst van het E. coli onderzoek. Zo blijkt de concentratie hiervan op sommige momenten te hoog te zijn. "We zien dat als het geregend heeft, er dus meer poepbacterie in de gracht zit", zegt Gerben Mol van de Wageningen University & Research. Bij dezelfde metingen aan het strand bij het Weerwater bleek de hoeveelheid E. coli binnen de norm. Dat zou volgens Mol kunnen liggen aan het Weerwater zelf: "Misschien is daar de samenstelling en grootte van invloed."

'Waterkwaliteit in orde'
Over het algemeen is de waterkwaliteit prima in orde in Almere. "Veel uitkomsten vallen binnen de norm. We zien geen opvallende resultaten in temperaturen", zegt Pavèl van Houten van Almere Meet Water. Verder zijn er veel metingen gedaan bij wateroverlast. Er is gemeten hoe groot de plassen waren, waar de wateroverlast was en in welke mate ze overlast gaven. Dat kan de gemeente weer helpen bij het maken van beleid en de inrichting van wegen. En kan de Almeerder 'bewuster zwemmen en genieten van de natuur als zij weet waar het veilig is'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel