Veel trekkers op de weg: geen protest, maar oogsttijd

BIDDINGHUIZEN • Vr 18 oktober 2019 | 15:53 • Vrijdag 18 oktober 2019 | 15:53

Het is druk in de provincie met trekkers. Er is geen boerenprotest maar het is oogsttijd. Vanwege de droge zomer en de natte herfst komen sommige boeren in het nauw. Door het natte weer wordt het oogsten moeilijker. Er wordt daarom op verschillende plekken hard gewerkt om zo snel mogelijk alle gewassen binnen te halen.

Ook bij het akkerbouwbedrijf van Jan Blitterswijk uit Biddinghuizen is het een komen en gaan van trekkers en vrachtwagens. Een groot deel van zijn worteloogst gaat vandaag uit de grond. "Het weer vandaag is goed. Maar als het teveel regent dan kunnen we niks beginnen". Er bestaat dan een kans dat de trekkers het veld niet in kunnen. "Het is gewoon tijd nu, we willen een goede kwaliteit en dat is lastiger te garanderen als de wortels er te lang in zitten".

LTO maakt zich zorgen
De land- en tuinbouworganisatie LTO maakt zich zorgen om de oogstperiode. "Uien, aardappelen, witlof, wortel en suikerbieten zijn de grootste groepen die nog gerooid moeten worden. Wortel en suikerbiet is nog wel te doen omdat je die met aarde en al uit de grond trekt", zegt woordvoerder Arnold Michielsen.

De komende weken zijn cruciaal voor de Flevolandse boer. Dat erkent zowel Blitterswijk als Michielsen. Er komen een paar droge weken aan en dan kan alles uit de grond worden gehaald. "Het gaat daarna ook om het omploegen en het zaaien voor volgend jaar", aldus Blitterswijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel