"Het is zonde als onze sperziebonen zouden wegrotten"

EMMELOORD • Za 19 oktober 2019 | 11:15 • Zaterdag 19 oktober 2019 | 11:15

Boer Klaas Meine de Olde uit Emmeloord kan door de vele regen van de afgelopen tijd zijn sperziebonen niet meer oogsten. De grond is te nat om met een landbouwmachine op te rijden. De bonen dreigden daarom weg te rotten, totdat De Olde bedacht om mensen zelf de groente te laten plukken. Dat idee blijkt een enorm succes.

In korte tijd werd zijn bericht op Facebook over de plukactie meer dan drieduizend keer gedeeld. Die aandacht is overweldigend, vindt De Olde. "De boeren staan deze maand in de aandacht en ik denk dat ik daar op meelift," zegt hij. "We hebben hartverwarmende reacties gehad."

De boer was eerst teleurgesteld door de mislukte oogst. "Dat is vervelend. Maar daarna moet je toch verder." Waar veel boeren het land omploegen als de oogst mislukt, koos De Olde ervoor om de bonen te delen. Nu kijkt hij met tevredenheid naar de plukkers op zijn land. Daarnaast heeft het plukken ook een educatieve functie. Sommige mensen krijgen eerst uitleg over hoe een sperzieboon groeit en hoe deze geoogst moet worden.

Plukkers kunnen de sperziebonen voor vijf euro per emmer van het land halen. Dat kan nog tot zaterdag 26 oktober. Daarna hebben de bonen hun hoogste kwaliteit verloren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel