Olieschermen in Urkervaart om olievlek te bedwingen

NOORDOOSTPOLDER • Wo 23 oktober 2019 | 18:14 • Woensdag 23 oktober 2019 | 18:14

Waterschap Zuiderzeeland heeft olie gevonden in de Urkervaart tussen Tollebeek en Emmeloord. Het waterschap heeft schermen in het water geplaatst om verdere verspreiding zo veel mogelijk te voorkomen.

Daarnaast zijn er zuigwagens ingeschakeld om de olie uit het water te krijgen. De Urkervaart is daarom voor onbepaalde tijd dicht voor scheepvaart. Het waterschap verwacht dat de laatste resten donderdagochtend opgeruimd kunnen worden.

Tekst gaat verder onder de foto

Volgens een woordvoerder is verontreiniging op deze schaal ongebruikelijk. "Het komt wel eens voor dat er door een auto-ongeluk wat olie in een sloot terecht komt, maar olie over zo'n groot oppervlakte heb ik in al die jaren nog nooit meegemaakt."

Het waterschap heeft met een drone boven het gebied gevlogen, maar de oorzaak van het olielek is nog niet gevonden. Een medewerker van het waterschap ter plekke zei dat de verontreiniging begint nabij het gemeentehuis en Emmeloord en kilometers ver doorloopt tot in de Urkervaart. Ook in de zijtakken van de vaart is er vervuiling aangetroffen.

Het Waterschap heeft monsters genomen om vast te stellen of het echt om olie gaat of om een andere vettige substantie.



WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel