FNV: huisvesting arbeidsmigranten niet op orde

MARKNESSE • Do 24 oktober 2019 | 15:17 • Donderdag 24 oktober 2019 | 15:17

Een slaapkamer zonder daglicht en te weinig vierkante meters om je bed. Volgens vakbond FNV is de huisvesting van migranten in een boerderij in Marknesse onder de maat. Daarom wordt donderdagavond een zogenoemd 'zwartboek' met klachten overhandigd aan de gemeente Noordoostpolder.

Bart Plaatje van de FNV zegt dat er veel mis is met de kamers die buitenlandse arbeiders huren in het complex. Zo zou het lastig zijn om de kamers te verwarmen en is er sprake van lekkage. Ook zouden de migranten geen bezoek mogen ontvangen. Doen ze dat wel, dan volgt er ontslag en een boete. Als migranten langer dan 4 maanden in een gemeente wonen, kunnen zij zich inschrijven bij die gemeente. Maar ook dat zou verboden zijn, volgens de FNV-woordvoerder.

Uitzendbureau ABEOS dat de migranten werk levert, doet ook het beheer van het pand. Zij stellen de regels op waar de bewoners aan moeten voldoen. Het uitzendbureau wil niet op de kwestie reageren.

Probleem
Het weigeren van de huisvesting of zelf naar een alternatieve woning zoeken is voor de migranten lastig. "Ze zijn bang om dan hun baan te verliezen. Deze mensen wordt in land van herkomst werk aangeboden met onderdak. Als ze het onderdak niet hoeven, dan hebben ze een probleem."

De FNV vindt dat de wethouder kritischer moet kijken naar deze constructie. Zij verleent immers de vergunningen. "De situatie zoals ie nu is, is onmenselijk. Er moet echt iets gebeuren", aldus Bart Plaatje.

Eigenaar Martin Daniels van het complex herkent zich totaal niet in de klachten. Volgens hem worden bijvoorbeeld lekkages en kapotte deuren zo snel mogelijk gerepareerd. Bovendien wordt het complex elk jaar streng gecontroleerd zegt Daniels.

Zeewolde
De FNV trok eerder aan de bel over de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten in Zeewolde. Door de aandacht in de media en dankzij overleg met gemeente, verhuurder en uitzendbureau's zijn daar vervolgens een aantal verbeteringen doorgevoerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel