Zonnepanelen en recreëren op een berg afval

ALMERE • Ma 28 oktober 2019 | 10:34 • Maandag 28 oktober 2019 | 10:34

De voormalige stortplaats Braambergen aan de rand van Almere wordt klaargemaakt voor recreatie. Ook komt er een groot zonnepark op twee van de drie heuvels te staan.

"Dat we de stortplaats gaan gebruiken voor recreatie was al heel lang het plan. We wilden het gebied weer teruggeven aan de Almeerders. De zonnepanelen zijn een welkome aanvulling. Er wordt genoeg stroom opgewekt voor zo'n 3500 huishoudens en Almeerders kunnen meedoen aan het project", vertelt Erik Kuiper. Hij is belast met de invulling van Braambergen.

Recreatie op afval
Het lijkt misschien vreemd en zelfs gevaarlijk om te recreëren op afval, maar dat is niet zo. "Het is veilig, want de rommel ligt goed verpakt in een soort enorme vuilniszak. Over het afval ligt een dikke laag aarde en wat je overhoudt zijn drie heuvels van zo'n 15 meter hoog. We controleren continu of alles goed gaat", zegt Kuiper.

Wijngaard
Eén van de eerste gebruikers van de stortplaats is Rene Bliekendaal. Hij heeft al jaren een wijngaard op één van de heuvels. "Ik moet aan iedereen uitleggen dat druiven telen op een stortplaats goed kan en veilig is. Ik moest zelf ook wennen aan het idee." De wijnboer had het rijk altijd alleen op Braambergen, maar er komen nu dus recreanten bij. "Ik juich dat alleen maar toe. Meer levendigheid is goed voor het gebied. En wat ook fijn is: Er komt hier nu een paviljoen te staan dat wij ook mogen gebruiken!"

Mountainbike-parcours
Vorige maand is een mountainbike-route over de stort geopend. "Wat het heel bijzonder maakt, is dat we nu echt hoogte-meters kunnen fietsen. Dat kon eigenlijk nergens in de polder", zegt voorzitter Klaas Huttenga van de Stichting MTB & More, die de route heeft aangelegd.

Toekomst
In de herfst van 2020 moet het zonnepark klaar zijn. Ook moet het gebied dan nog verder zijn opengesteld voor recreatie. Zo komt er ook nog een gewoon fietspad dwars over Braambergen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel