Stormbal verrijkt historie vissersdorp

URK • Ma 28 oktober 2019 | 22:01 • Maandag 28 oktober 2019 | 22:01

Urk heeft weer een stuk historie terug; een originele stormbal die aan de stormseinpaal hangt. Vroeger was de paal van groot belang voor de scheepvaart en de visserij. Door middel van een systeem met gekleurde ballen en kegels werden schippers geïnformeerd over de windrichting en gewaarschuwd voor stormen.

In 2015 werd de stormseinpaal al gerestaureerd, maar werd de stormbal niet geplaatst. Toen was het nog niet duidelijk waar de bal zich bevond. Vrijwilliger Cor Zwaan van de Stichting Historische Westhaven Urk vond een stormbal en knapte die op.

De terugkeer van de stormbal is mede te danken aan raadslid Auke Pasterkamp van de ChristenUnie. Hij diende daarover vorig jaar een motie in. Die werd unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Volgens Pasterkamp gaat het om gemeentelijk erfgoed: "Daar staat de misttoren. Die hadden we nodig als het mistig was. Wij hadden deze stormseinpaal nodig om de wind aan te geven en wij hadden natuurlijk licht van de vuurtoren. Dat waren de dingen die wij vroeger hadden."

Dankzij moderne technologieën hebben stormseinpalen nu geen functie meer. Voor Urk is de paal van symbolische waarde. Volgens Pasterkamp horen al die kleine dingen bij de geschiedenis van het vissersdorp.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel