Ruim 1.000 mensen tegen 'recreatief' zonnepark in Horsterwold

ZEEWOLDE • Do 31 oktober 2019 | 23:40 • Donderdag 31 oktober 2019 | 23:40

Meer dan 1.000 mensen hebben een petitie getekend tegen de komst van een recreatief zonnepark in het Horsterwold in Zeewolde. Dat zegt initiatiefnemer Hans Brouwer. Hij vindt het idee voor het park maar niets en is bang voor bomenkap en aantasting van de natuur.

Het gaat om een strook natuur tussen de Groenewoudseweg, Spiekweg en Gooiseweg. Het project heet Zonnewoud en moet voor verschillende doelgroepen interessant zijn. Zo komen er enkele houten torens en een grote heuvel waar men 'van de zon kan genieten'. Verder: bijenhotels, een kabelbaan en mogelijkheden tot waterrecreatie. Dat allemaal op een gebied van vijftien voetbalvelden groot. Twee derde van het gebied komt vol te staan met zonnepanelen. Hiervoor moeten mogelijk enkele bomen gekapt worden.

"Idee van tafel"
Brouwer ziet liever dat het idee van tafel gaat. "Het is zonde om al deze bomen te kappen en het gebied om te vormen tot een zonnepark. Terwijl er genoeg braakliggend terrein en lege daken zijn in het dorp waar we ook al die panelen kwijt kunnen."

Gemeente aan zet
De gemeenteraad van Zeewolde is nu aan zet omdat er een verklaring van geen bezwaar moet worden afgegeven. Daarna kan het college van burgemeester en wethouders een vergunning afgeven.

Initiatiefnemer Brouwer sprak donderdagavond in tijdens een commissievergadering over het onderwerp. Daar vertelde hij nogmaals zijn bezwaren. Staatsbosbeheer sprak ook in, die organisatie is voorstander van het plan en eigenaar van de grond.

Staatsbosbeheer: Uniek en innovatief
Volgens Wout Neutel van Staatsbosbeheer moet het echt een gebied worden tussen recreatie en natuur in. "Het gebied is ook altijd al bedoeld om een recreatieve functie te krijgen. Het is nooit als bos ingetekend en meer voor recreatief ondernemerschap." Neutel zou het heel jammer vinden als er een streep gaat door de plannen. "We proberen echt een bijdrage te geven in onze energietransitie. Dat vinden we als bedrijf belangrijk. Maar we krijgen ook veel opbrengsten uit het park en daarmee kunnen we de Zeewoldenaren ook weer van nieuwe natuur voorzien."

Raadsleden hebben nog veel vragen
De gemeenteraadsleden bleven nog met veel vragen zitten. Een aantal partijen gaf aan geen problemen te hebben om de verklaring van geen bezwaar af te geven. Een aantal partijen wil eerst nog meer informatie van de verantwoordelijk wethouder en het onderwerp in de fractie bespreken. Leefbaar Zeewolde is tegen het bouwen van zonneparken in het bos. Afgesproken is dat het onderwerp volgende week op de agenda komt te staan tijdens de raadsvergadering.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel