Ex-VVD'er Schopman sluit zich aan bij Lelystads Belang

LELYSTAD • Di 5 november 2019 | 19:40 • Dinsdag 5 november 2019 | 19:40

Voormalig VVD-raadslid Bart Schopman uit Lelystad sluit zich aan bij Lelystads Belang. De twee eenmansfracties gaan samen verder onder één pet. Dat heeft Schopman dinsdagavond bekendgemaakt tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Schopman nam in maart afscheid van de VVD-fractie in Lelystad na een enorme Twitter-rel waarin hij zei dat de PVV en Forum voor Democratie geen zetel zouden bemachtigen als stemmers van tevoren een IQ-test moeten doen.

Schopman en Olga Niezen-Vos zeggen in een gezamenlijke verklaring dat de partijen vooral op sociaal-economisch gebied en persoonlijk een goede klik hebben. "Er waren inmiddels zeven eenmansfracties in onze raad, waardoor effectief besturen steeds lastiger wordt. In plaats van te opereren als zelfstandige eilandjes, zouden we juist de krachten moeten bundelen, uiteraard daar waar genoeg overeenkomsten zijn", aldus Schopman.

Twitter-rel
Afgelopen maart namen Schopman en de VVD-fractie afscheid van elkaar na een Twitterbericht van Schopman. Hij bood daarvoor later zijn excuses aan.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingDe lokale VVD-afdeling reageerde vrij snel: "Wij distantiëren ons nadrukkelijk van deze tweet van ons raadslid. FvD en de PVV zijn legitieme politieke partijen met een eigen plaats in onze democratie. Iedereen mag stemmen op wie hij/zij wil, en wij hebben daar het volste respect voor!"

Na overleg met de fractie bleek de positie van Schopman niet meer houdbaar. Hij ging vanaf maart tot nu verder onder de fractienaam Lijst Schopman.

Wel of geen lid van FvD?
Opvallend genoeg plaatste Bart Schopman in oktober een foto van zichzelf met FvD-voorman Thierry Baudet op Facebook, met de opmerking dat hij al anderhalf jaar lid was van Forum. Maar als de verslaggever daar dinsdagavond naar vraagt, zegt Schopman meerdere keren dat hij geen lid is van Forum voor Democratie. "Daar zijn heel veel verhalen over, maar op dit moment ben ik geen lid van een landelijke partij. (.....) Ik ben eigenlijk altijd lid van de VVD geweest. Ik ben overigens nog steeds wel lid van de JOVD, misschien is daar een beetje de verwarring over ontstaan."

Maar een uur later komt hij daar alsnog op terug, en zegt hij toch lid te zijn van FvD. "Ik ben wel lid van Forum van Democratie. Geen anderhalf jaar, dat is een typefout, een half jaar ben ik lid. Dus nadat het eigenlijk allemaal gebeurd is." Op de vraag waarom hij dat dan in eerste instantie ontkende, antwoordt hij dat hij overvallen was door de vraag en die niet goed had begrepen. "Er is veel op de achtergrond ook gaande, veel geruis, en of ik de vraag nu niet goed verstond... Ik heb hem verkeerd geïnterpreteerd. Sorry."

Verschuiving binnen de lokale partij
Schopman wordt binnen Lelystads Belang ook de nieuwe fractievoorzitter. Olga Niezen-Vos wordt raadslid. Frank Niezen zal de rol van fractieondersteuner op zich nemen. "Samen vormen we een lokale partij met een conservatief liberaal gedachtegoed", aldus de partij in een verklaring.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel