Gevolgen van vuurwerkexplosie in woning Urker gezin enorm

URK • Di 12 november 2019 | 21:58 • Dinsdag 12 november 2019 | 21:58

De impact op het gezin uit Urk, waar in de nacht van 3 november een vuurwerkbom door de brievenbus werd gegooid, is enorm. Het gezin overnacht sinds de explosie in een Bed & Breakfast en kan de komende maanden nog niet naar huis.

Experts zijn de afgelopen week bezig geweest om de schade te inventariseren en de conclusie is dat de schade enorm is. De voorgevel van het huis staat scheef, binnenmuren en draagmuren zijn ontzet en moeten worden gesloopt. De trap is vernield en verschillende kozijnen zijn gespleten. Ook een aantal dakpannen is van het dak geblazen door de klap.

De ravage na de explosie, tekst gaat verder na de foto

"Mijn twee kinderen hebben veel last van wat er is gebeurd", vertelt de vader van het gezin. "Op school hebben de leerkrachten dat opgemerkt. Mijn dochter wil er niet over praten en mijn zoontje is erg emotioneel. We krijgen momenteel slachtofferhulp."

Ook de financiële impact is enorm. "Ik heb al een week niet kunnen werken omdat ik hier moet zijn voor de recherche, verzekeringsmensen, bouwlieden, verwarmingsmonteurs en elektriciens. Alles lag eruit na de klap. Daarnaast is het de vraag of alle schade volledig vergoed kan gaan worden. Het zou zomaar kunnen dat er schade verborgen blijft."

De bewoner kan het nog steeds niet bevatten dat iemand midden in de nacht een bom bij hem naar binnen gooide. "De bom is ontploft vlak naast de meterkast waar ook de gasleiding loopt. Dit had zo fout kunnen gaan, onbegrijpelijk. Als je ziet dat de deuren van de slaapkamers eruit geblazen zijn waar je kinderen liggen te slapen, dan word je daar stil van. Ik slaap de laatste tijd kort en slecht. Ik zit nu in een soort overlevingsmodus."

De klok staat stil op het tijdstip van de knal, tekst gaat verder na de foto

Inmiddels kijkt de vader van het gezin weer vooruit en wil hij met zijn vrouw en kinderen graag terug naar de eigen woning. "Ik ben nu vooral bezig met het herstellen van het huis en wil graag weer aan het werk. We kunnen vanaf december een paar maanden in een volledig gemeubileerd woonhuis op Urk terecht. Dat is me aangeboden door iemand die ik geeneens zelf ken. Die steun vind ik erg bijzonder."

Volgens de huiseigenaar gaat het zeker vier tot vijf maanden duren voordat het huis is hersteld. Hij schat dat de schade tussen de 100.000 en 150.000 euro ligt. "Ik zie iedere keer als ik door het huis loop weer nieuwe schade."

Bureau Flevoland besteedt donderdag aandacht aan de opsporing van de daders van de vuurwerkbom.

Ook de trap werd volledig vernield

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel