'Gemeente moet monument voor razzia plaatsen'

NOORDOOSTPOLDER • Za 16 november 2019 | 12:53 • Zaterdag 16 november 2019 | 12:53

De gemeente Noordoostpolder moet een monument plaatsen dat herinnert aan de razzia van 17 en 18 november 1944. Dat vinden professor Carla van Baalen en Jan Wester, oud-directeur van het Cultureel Historisch Centrum (CHC) in Vollenhove. Zij deden de uitspraak in de thema-uitzending 'Razzia Noordoostpolder' van Omroep Flevoland die dit weekend wordt uitgezonden.

"Het is een enorm ingrijpende gebeurtenis geweest. Er is niets in de polder dat daar aan herinnert, dus een monument lijkt me een goed idee", aldus Van Baalen. Ze deed onderzoek naar de Noordoostpolder in de oorlogsjaren en schreef daar een boek over.

Historicus Jan Wester voegt er aan toe dat hij graag een kunstobject ziet. "Het moet duidelijk zichtbaar zijn. Laat het ook knallen dat mensen ook zeggen; 'Hé, wat is dat?' Dat het ook nieuwsgierig maakt." Als plek voor zo'n gedenkteken stelt Van Baalen het centrum van Emmeloord voor.

Verantwoordelijk wethouder Wiemer Haagsma vindt het nog te vroeg om te reageren, maar noemt het idee van Van Baalen en Wester een 'uitdaging'. Hij laat weten dat de gemeente Noordoostpolder in haar begroting geen budget voor nieuwe monumenten heeft opgenomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel