Celstraffen geëist voor grootschalige hennepteelt in Emmeloord en Lelystad

FLEVOLAND • Ma 18 november 2019 | 23:29 • Maandag 18 november 2019 | 23:29

Tegen vier mannen uit Almere en De Meern, die verdacht worden van grootschalige hennepteelt, heeft de officier van justitie maandag gevangenisstraffen geëist van 12 tot 24 maanden. In het onderzoek naar deze criminele organisatie werden twee grote hennepkwekerijen opgerold, in Emmeloord en Lelystad.

Het onderzoek startte toen een van de vijf verdachten in januari vorig jaar als vermist was opgegeven. Een week later werd hij teruggevonden in Heerlen, met in zijn auto diverse belastende documenten.

Dit leidde op 9 februari op het aantreffen van een in werking zijnde hennepkwekerij aan de Havenstraat in Emmeloord met bijna tweeduizend planten. Ook werden er tienduizend stekken gevonden. Een maand later werd er in de Asfaltstraat in Lelystad een tweede kwekerij gevonden met ruim vijfduizend planten.

'Grootschalige hennepteelt'
Uit het verdere onderzoek kwam volgens het Openbaar Ministerie een beeld naar voren van een criminele organisatie, die op professionele manier en met een duidelijke taakverdeling, zich bezighield met grootschalige hennepteelt.

Grote bedrijfspanden zouden zijn geworven via katvangers en werden vermomd, zodat het bonafide bedrijven leken. Zo was de dekmantel van het pand in Emmeloord een schoonmaakbedrijf en in Lelystad zou het gaan om de verhuur van koelcellen. De panden werden volgens het OM ingericht in een aantal hokken waarin de planten in verschillende stadia werden gekweekt zodat er wekelijks kon worden geoogst. De elektriciteit zou illegaal zijn afgetapt; knippers werden vroeg in de ochtend of laat in de avond naar en van de kwekerijen gebracht.

'Duidelijke taakverdeling'
De vijf verdachten hadden volgens het OM een duidelijke taakverdeling: De 36- en 32-jarige verdachten uit Almere regelden de panden en de katvangers. De 36-jarige zorgde voor de planning, de begroting, de inkoop van materiaal en de werving en het vervoer van de knippers. Bij hem zou ook een wapen zijn aangetroffen.

De 32-jarige verdachte zorgde dat de activiteiten werden verhuld en betaalde de huur. Hij wordt daarnaast verdacht van witwassen. De 33-jarige verdachte uit De Meern had kennis van het telen en zou voor de planten hebben gezorgd. De 49-jarige verdachte uit Almere zorgde volgens het OM voor het aansluiten van de elektriciteit en voor de inkoop van materialen. De 51-jarige verdachte, tenslotte, zou aan het hoofd van de criminele organisatie hebben gestaan. Ook toen hij in de gevangenis zat, stuurde hij volgens het Openbaar Ministerie de activiteiten aan.

Criminele winst geschat op 8 ton
De totale criminele winst – ook voor eerdere oogsten - is berekend op bijna 8 ton. De officier van justitie eiste dat dit bedrag zou worden afgepakt. Ook moet de geleden schade door netbeheerder Liander van ruim twaalfduizend euro worden vergoed.

Bij zijn strafmaat hield de officier van justitie rekening met de professionele werkwijze, de omvang van de activiteiten, de gevolgen voor de volksgezondheid en het ondermijnende karakter van hennepteelt.

Als celstraffen eiste hij twaalf maanden cel tegen de 33-jarige man uit De Meern en de 49-jarige man uit Almere. Tegen de twee verdachten van 36 en 51 jaar eiste hij een celstraf van 24 maanden. De behandeling van de zaak gaat deze week nog verder. Dan zal de officier ook de strafeis tegen de vijfde verdachte uitspreken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel