Zonnepark levert stroom via 'vluchtstrook'

ZEEWOLDE • Wo 20 november 2019 | 14:47 • Woensdag 20 november 2019 | 14:47

Zonnepark-ontwikkelaar TPSolar gaat de stroom van een zonnepark in Zeewolde vervoeren via een reservenetwerk van Liander. Het gaat om het zonnepark dat volgend jaar aan de Bloesemlaan gebouwd wordt. Het is voor het eerst dat een ontwikkelaar van zonneparken voor deze optie kiest.

De zogenoemde 'vluchtstrook' bestaat uit reservekabels- en installaties. Deze worden normaal gesproken alleen gebruikt om elektriciteit om te leiden tijdens onderhoud of storingen. Mocht het reservenetwerk voor storing of onderhoud nodig zijn, gaat het zonnepark even uit. Buiten die tijden om kan het zonnepark via de vluchtstrook de opgewekte energie aan het net leveren.

Wachtrijen
Het elektriciteitsnetwerk in Flevoland is zo goed als vol. Hierdoor zijn op verschillende plekken wachtrijen ontstaan voor een aansluiting op het net of voor het terugleveren van elektriciteit. TPSolar had een deel van de netcapaciteit gereserveerd. Nu die reservering niet meer nodig is, komt die capaciteit voor andere initiatieven of organisaties vrij. Liander is aan het kijken voor hoeveel aanvragers er nu ruimte is.

Capaciteit wordt uitgebreid
Liander werkt aan het uitbreiden van de capaciteit van het elektriciteitsnet, maar dat kost veel tijd. De netbeheerder is daarom op zoek naar oplossingen om het bestaande netwerk beter te benutten. Liander is op meer plekken in gesprek met zonneparken om deze via de vluchtstrook aan te sluiten.

De oplossing is niet voldoende om alle duurzame plannen voor zon en wind in Flevoland te ondervangen. Daarom wordt het net fors uitgebreid. Deze werkzaamheden zijn naar verwachting in 2023 klaar. De komende jaren worden tientallen miljoenen euro’s in Flevoland geïnvesteerd voor versterking en uitbreiding van het elektriciteitsnet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel